Тел. 0878 923199

за консултации

Витамин С предотвратява загубата на костна маса

ВИТАМИН С - остеопороза.com

Витамин С предотватрява загубата на костна маса:

Вече повече от век медицинската наука знае, че витамин С е от съществено значение за предотвратяване на скорбут. Наскоро е доказано, че предотвратява влошаване на деликатните вътрешни ендотели на артериите, снабдяващи сърцето. По този начин, витамин С предотвратява кръвоносна дисфункция, която често води до сърдечен удар и сърдечно-съдови заболявания. През последните години има дебат за препоръчителната дневна доза витамин С и оптималното количество, необходимо, за да спре катастрофално заболяване.

Учени от Училището по Медицина „Маунт Синай“ са публикували резултати на изследване в списание PLoS ONE, демонстриращо за пръв път, че витамин С активно предпазва от остеопороза, заболяване, което засяга голям брой възрастни жени и мъже, при което костите стават крехки и са възможни фрактури. Те препоръчват дневна доза до сто милиграма. Водещият изследовател на проучването, д-р Mone Zaidi обяснява: „Това проучване има дълбоки последици за общественото здраве и си струва да се изследва за терапевтичния потенциал при хората“ Допълнителен прием на витамин С осигурява естествено лечение за тези, които са изложени на риск от остеопороза За провеждане на изследването, учените работещи с мишки, симулират образуване на костна тъкан по начин съвместим с човешката биология.

Работят с женски мишки с намалена костна плътност и ги сравняват с контролна група от здрави животни. Д-р Zaidi отбелязва: „Светът на медицината е запознат от известно време с това, че по-високият прием на витамин С се свързва с по-висока костна маса при хора … Това проучване показва, че големи дози витамин С активно стимулират образуването на костна тъкан за защита на скелета чрез индуциране на остеобласти или преждевременни костни клетки да се променят в зрели, минерализиращи специални клетки.

“ Мишките, показващи намалена костна плътност, са били разделени на две групи, едната от които е допълнена с големи дози витамин С в продължение на период от осем седмици, а втората не. След това учените измерват костната минерална плътност на лумбалните прешлени, бедрената кост и костите на пищяла и ги сравняват с животните, които не получават допълнителен витамин С. Изследователският екип открива, че мишките, които не получават добавки на витамин C са с много по-ниска костна минерална плътност (КМП) в сравнение с контролните групи. Животните, на които са давани добавки запазват нормална КМП, което ни показва, че витамин С предотвратява загуба на костна минерална плътност в тази група. Д-р Zaidi прави заключение: „По-нататъшни изследвания може да открият, че хранителните добавки могат да помогнат за предотвратяване на остеопороза при хората.“ Изследователите също така коментират, че витамин С може да осигури естествен метод за поддържане здравето на костите, без използването на скъпи и опасни фармацевтични продукти при много от остаряващите възрастни с риск от остеопороза.

Коментирайте

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Абонирай се

Въведете имейл

Съветване за спазване на мерките за контрол на COVID - 19 ! Останете у дома!

Съвети за лична хигиена: тук