Тел. 0878 923199

за консултации

Възраста на костите

ВЪЗРАСТТА НА КОСТИТЕ | Виртуален център по остеопороза

Възраста на костите зависи от количеството на витамин D:

Намаляване на костната загуба.

Комбинацията от добавки на витамин D и някои млечни храни може да Ви предпази от костна загуба, свързана с възрастта, показва ново проучване.
Консумацията на прясно, кисело мляко и сирене е свързана с по-висока костна минерална плътност в гръбначния стълб и по-малко костна загуба в бедрената кост при по-възрастните възрастни – но само ако те също са приемали добавки от витамин D, твърдят изследователите.

Витамин D стимулира абсорбцията на калций, който участва в изграждането на костите и предотвратяването на загуба на костна маса, според изследователите от Hebrew Senior Life и Масачузетския университет Lowell.

„Необходими са обаче допълнителни проучвания, за да се потвърдят тези констатации“. Сани е директор на програмата за хранене в Hebrew Senior Life Institute за изследвания за стареене.

  • Приблизително 10 милиона американци на възраст над 50 години имат остеопороза, болест, характеризираща се с ниска костна маса и прогресивно влошаване на костната тъкан. Остеопорозата увеличава риска от фрактури, загуба на физическа функция, понижаване на качеството на живот и дори смърт.
  • Други 44 милиона американци имат ниска костна плътност, увеличавайки риска от фрактури, според Националната фондация за остеопороза.
    Участниците в проучването са записани в дългосрочното проучване Framingham, което започна през 1948 г. и последвало здравето и навиците на жителите на Framingham, Масачузетс.

Проучването е финансирано от Националния институт на САЩ за артрит и мускулно-скелетни и кожни заболявания. Резултатите са публикувани на 1 март в Journal of Nutrition.

Коментирайте

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Абонирай се

Въведете имейл

Съветване за спазване на мерките за контрол на COVID - 19 ! Останете у дома!

Съвети за лична хигиена: тук