Тел. 0878 923199

за консултации

Рискови фактори за развитие на остеопороза

Рискови фактори за развитие на остеопороза от Остеопороза.com

Рискови фактори за развитие на остеопороза.

Какво е остеопороза? Част 2.

Всеки ли може да страда от остеопороза?

Рискови фактори за развитие на остеопороза биват контролирани и не контролирани.Загубата на костна маса е естествена част от стареенето, но не всеки губи толкова, че да развие остеопороза. Колкото по-възрастни сте обаче, толкова по-голям е шанса това да се случи. По принцип, костите при жените са по-крехки и плътността им рязко намалява след менопаузата, така че не е изненадващо, че от остеопороза страдат повече жените.

Рискови фактори за развитие на остеопороза, които не можете да контролирате.

При слабите жени рискът от остеопороза е по-висок. Наследствеността също играе роля, както и расата. Заболяването се среща по-често при белите и азиатците, а по-рядко при афроамериканците. Някои други заболявания, като например диабет тип 1, ревматоиден артрит, възпалителни болести на червата и хормонален дисбаланс, също се свързват със загубата на костна маса.

Рискови фактори за развитие на остеопороза, които можете да контролирате.

Пушенето, застоелият начин на живот и бедната на калций и витамин D диета увеличават риска от остеопороза.

Прекомерната консумация на алкохол също се свързва със загуба на костна маса и увеличен риск от фрактури. Кортикостероидите и противовъзпалителните лекарства за третиране на астма и други състояния допълнително увеличават риска.

Хранителните разстройства (анорексия или булимия) също влошават здравето на костите. Също така липсава на богата на калции храни може да е една от причините за развитие на остеопороза.

Мъжете страдат ли от остеопороза?

Остеопорозата е много по-често срещана при жените, но риск има и за мъжете. Всъщност около 25% от мъжете на възраст над 50 години получават фрактури, свързани с остеопорозата. Заболяването може да остане недиагностицирано, защото често е смятано за „женско“ и мъжете отказват да се изследват. За това с цел профилактика и превенция на фрактури при мъжете е редно ведъж годишно да се извършва скринингово изследване за остеопориза.

Продължава от:

Какво е остеопороза? Част 1.

Коментирайте

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Абонирай се

Въведете имейл

Съветване за спазване на мерките за контрол на COVID - 19 ! Останете у дома!

Съвети за лична хигиена: тук