Тел. 0878 923199

за консултации

Остеопороза и бременност

Публикувано в Статии за остеопороза

Етикети:

Остеопороза и бременност:

Остеопороза свързана с бременността, е много рядко състояние, характеризиращо се с появата на фрактура по време на бременност или непоследствено след раждането. Въпреки относителната рядкост, това може да бъде опасно състояние, което причинява тежка болка в гърба, загуба на височина и инвалидност.

Традиционните лекарства за остеопороза като: калций , витамин D и бисфосфонат. Но по време на бременност част от тези лекарства може да са опасни и да доведат до натрупване в плода.

Остеопорозата е най-честата костна болест при хората. Характеризира се с ниска костна маса, влошаване на костната тъкан и разрушаване на костната архитектура, компрометирана костна сила и повишаване на риска от фрактури.

В последният период на бременност се повишава мобилизацията на калция и костната резорбция, а лактацията налага увеличение на приема на калций. Тези промени могат да доведат до остеопороза и фрактури при млади жени.

ОСТЕОПОРОЗА И БРЕМЕННОСТ 2 - Виртуален център по остеопороза

Снимката илюстрира остеопороза при 31-годишна жена , три месеца след като е родила. При физически преглед тя имаше дифузна болка в гърба. Рентгеновата снимка показва фрактура на 12 торакален прешлен. Костната минерална плътност (BMD), използваща двойна енергийна рентгенова абсорбциометрия, показва забележимо ниски Т-стойности при изследване на костна плътност. На пациентката бе препоръчана специална терапия.

Коментирайте

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Съветване за спазване на мерките за контрол на COVID - 19 ! Останете у дома!

Съвети за лична хигиена: тук