Тел. 0878 923199

за консултации

Преди и след остеопоротични фрактури 2

ПРЕДИ И СЛЕД ОСТЕОПОРОТИЧНИ ФРАКТУРИ 2 Част

Преди и след остеопоротични фрактури 2 Част:

Продължава от Преди и след остеопоротични фрактури 1 Част.

Мъжете, които са се лекували от рак на простатата, понякога преминават антиандрогенна терапия. Примери за лекарства, предписвани в този случай включват бикалутамид, флутамид и нилутамид.

Тези лекарства блокират действието на тестостерона, обикновено забавяйки развитието на рака. Те обаче могат да понижат плътността на костите и да увеличат риска от фрактури, затова лекарите предписват промяна в начина на живот, започване на упражнения, спиране на пушенето, намаляване на кафето и приемане на добавки.

Антидепресанти:

 • Някои лекарства за депресия, известни като SSRI (селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина), също влияят на костите. Примери за такива лекарства са циталопрам, флуоксетин, параксетин, сетралин.
 • Това обаче не означава, че не трябва да ги вземате. Когато претеглите рисковете и ползите от тях, не трябва да забравяте, че и самата депресия се свързва с влошаване на костното здраве.
 • Повечето проучвания, изследващи ефектите на тези лекарства върху костите, обаче са открили, че те увеличават значително риска от фрактури. Винаги питайте личния си лекар дали ви предписва правилното лекарство и подходящата доза. Уверете се, че той е наясно със здравето на костите ви и го питайте от колко калций и витамин D се нуждаете.

ГЕРБ лекарства:

 • Ако страдате от гастроезофагеална рефлуксна болест, значи стомашната киселина навлиза в хранопровода ви. Може да вземате лекарства от вида инхибитори на протонната помпа, например езомепразол, лансопразол, омепразол.
 • Приемането на големи дози от тези лекарства продължително време може да увеличи риска от фрактури на бедрата, китките и гръбнака.
 • Друг тип лекарства, наречени H2 блокъри, регулират производството на стомашна киселина. Такива са циметидинът, фамотодинът и ранитидинът. Те са по-щядящи към костите.

Лекарства за диабет:

 • Много скорошни изследвания показват, че тиазолидиндионите оказват негативен ефект върху костите. Такива лекарства са пиоглитазонът и розиглитазонът.
 • Има и други видове лекарства за диабет, така че се консултирайте с лекаря си по този въпрос.

Лекарства за поддържане на костите.

 • Бифосфонатите са лекарства за остеопороза. Някои такива са алендронатът, ибандронатът, ризедронатът и золедронната киселина.
 • Някои изследвания свързват дългосрочното им приемане с повишен риск от редки фрактури на бедрената кост.
 • Ако някои, приемащ такива лекарства дълго време, е претърпял подобна фрактури, трябва да попита лекаря си за смяна на лекарството за остеопороза.

Сред алтернативите са деносумаб, ралоксифен, терипаратид и хормонна терапия.

Ако приемате бифосфонати повече от пет години, личният ви лекар трябва да ви прегледа, за да прецени дали да продължите или спрете приема им.

Хормонната терапия – с естроген или комбинация от естроген и прогестин – е предписвана за превенция и лечение на остеопороза. Лекарството Duaveee (естроген и базедоксифен) е ефективно срещу остеопороза при жени с висок риск, които вече са опитали друг тип лечение.

Изследвания са показали, че хормонната терапия увеличава риска от рак на гърдата, заболявания на сърцето и удар при някои жени. Макар тази терапия да е ефективна при запазването на костите и предотвратяването на фрактури, по принцип не се препоръчва за лечение на остеопороза, тъй като рисковете за здравето са повече от ползите.

Коментирайте

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.