Тел. 0878 923199

за консултации

Обезопасяване на дома при Остеопороза

Обезопасяване на дома при Остеопороза от Остеопороза.com

Обезопасяване на дома при Остеопороза:

При Остеопороза е препоръчително да направим дома си по-сигурно място за живеене, като спазваме определени полезни съвети за обезопасяване на дома. Нужно е да обезопасим цялото си жилище, за да намалим риска от контузии от падане и подхлъзване. По долу сме представили основни полезни съвети за обезопасяване на дома:

  • Стълби – поставете странични перила и осветление. Поставете за предпазване от хлъзгане подложка в края на стъпалата.
  • Прозорци – за предпочитане е прозорците ви да са плъзгащи.
  • Врати – вратите е добре да са с отвор от около 80 см., с подходяща дървена дръжка. Ако вратата ви е плъзгаща, то механизма /плъзгача/ трябва да е вграден в пода и да се избягва наличие на праг, тъй като това може да доведе до спъване и падане.
  • Под – пода трябва да бъде с максимално сцепление, когато вървите по него. Махнете килими и постелки при възможност или ги фиксирайте здраво към пода, за да не се хлъзгат. Не оставяйте по пода предмети, в които можете да се спънете. Избягвайте мокри подове.
  • Лампи – всички лампи в жилището трябва да са достатъчно силни и правилно насочени. Ключовете а осветлението е добре да бъдат обозначение с светещо фолио или по друг начин за по-добра видимост в тъмното. В банята осветлението трябва също да е достатъчно силно, а ключа разположен на лесно достижимо място.
  • Мебели – столовете и креслата, трябва да са с облегалки. Не използвайте табуретки. Височината на седалката е добре да е около 45 см., като тя не трябва да хлътва.
  • Кухнята – Инсталирайте в кухнята аспиратор. Разположете кухненските мебели по такъв начин, че да имате опора при нужда.
  • Банята – В банята е добре не използвате ваната, тъй като при нея им предпоставка за контузии, в предвид изваяните форма и материалите от които е направена. Можете да поставите противо-плъзгаща постелка във ваната или корито на нейно място. Можете да монтирате до тоалетната чиния и душа дръжки за хващане при нужда.
  • Спалнята – В спалнята, леглото трябва да е с височина 45-50 см., като да е разположено в близост до вратата. Обезопасяване на дома при Остеопороза, включва и разположението на мебелите в спалнята. Те трябва да са разположени така, че да може лесно да се минава покрай тях.

Коментирайте

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.