Тел. 0878 923199

за консултации

Калцият като добавка

Калцият като добавка - Виртуален център по остеопороза

Калцият като добавка.

В идеалният случай, бихме си набавяли всичкият необходим калций от храната, която ядем. Не само от обичайните заподозрени като млякото, сиренето и кашкавала, но и от сьомгата, сардините, броколите, зелето и зърнените закуски и сокове с добавени витамини. Това обаче рядко е така.

Проучванията показват, че повече от 1/3 от хората не получават достатъчно от минерала, който е основен при изграждането и поддържането на здрави кости. Той помага на мускулите да работят и на нервните клетки да предават сигнали между мозъка и други части на тялото.

Калциевите добавки подходящи ли са за вас?

Коя е подходящата доза?

Зависи колко получавате с храната си. Възрастните се нуждаят от около 1000 милиграма калций на ден, като това количество се покачва с напредване на възрастта. Жените над 50 и мъжете над 70 имат нужда от 1200 милиграма. Ако смятате, че имате нужда от добавки, посъветвайте се с лекар.

Колкото повече калций вземате наведнъж, толкова по-трудно организмът го усвоява. Целете се към 500 милиграма или по-малко. Може би е добре да вземате по малко с всяко хранене през деня, за да достигнете препоръчителното количество.

Тялото ви се освобождава от излишното количество калций чрез урината, което повишава риска от бъбречни камъни. Високите нива на минерала в кръвта водят до проблеми с бъбреците, както и до втвърдяване на кръвоносните съдове.

Калциев карбонат или калциев цитрат?

Калциевият карбонат е по-популярен от двата основни вида калциеви добавки. Трябва също така да хапвате нещо с него, за да го усвои по-добре тялото. Няма значение дали приемате калциев цитрат с или без храна.

Добавката може да съдържа повече калциев карбонат като съставка, отколкото друга такава с калциев цитрат, но двете да са еднакво ефективни. Когато сравнявате продукти, четете етикетите за съдържанието в една доза.

Странични ефекти и реакции:

Газове, подуване и запек са сред най-честите странични ефекти на калциевия карбонат. Това е още една причина да разделяте дозата си на няколко порции и да ги приемате с храна. Пиенето на повече течности също помага за избягване на тези симптоми.

Опитвате нов вид калциева добавка? Започнете с малка доза, например 200-300 милиграма дневно в продължение на седмица и я увеличавайте постепенно.

Калцият може да направи някои лекарства по-малко ефективни, така че говорете с лекар, ако вземате лекарства за остеопороза или антибиотици.

Някои антациди, лаксативи и стероиди могат да извлекат калция от тялото или да му попречат да го усвоява.

Връзката с витамин D:

Тялото се нуждае от витамин D, за да усвоява калция. Ако сте като повечето хора, значи не приемате достатъчно от витамина: 400-800 единици дневно за възрастни под 50 години и 800-1000 единици за по-възрастните. Това е причината повечето калциеви добавки да включват и витамин D.

Коментирайте

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Абонирай се

Въведете имейл

Съветване за спазване на мерките за контрол на COVID - 19 ! Останете у дома!

Съвети за лична хигиена: тук