Тел. 0878 923199

за консултации

Какво е остеопороза

Какво е остеопороза - 1 част от остеопороза.com

Какво е остеопороза?

Какво е остеопороза думата остеопороза идва от гръцки и означава „порести кости“. Костите ни са най-здрави, когато сме на около 30 годишна възраст, след което започват да губят плътността си. Повече от 10 милиона американци страдат от остеопороза. Остеопороза е прогресиращо метаболично заболяване на скелета, характеризиращо се със значителна загуба на костна маса и увеличен риск от фрактури. Около половината от жените над 50 претърпяват счупвания на костите в следствие на остеопороза.

Симптоми на остеопорозата.

Може дори да не разберете, че страдате от остеопороза, докато не си счупите някоя кост или не получите видимо изменение в стойката. Всъщност може да загубите значителна костна маса абсолютно незабелязано. Болката в гърба, причинена от промени в гръбначните прешлени, може да е първият признак, че има нещо нередно.

Остеопороза и фрактурите.

Остеопорозата е причина за 1.5 милиона фактури всяка година. Гръбначните такива са най-честите – микро фрактури, които водят до вбиване на прешлените и промяна на формата на гръбнака.

Бедрените фрактури могат да причинят трайна инвалидизация и дори да увеличат риска от смърт. Фрактурите на китките, таза и други кости също са чести при страдащите от остеопороза.

Какви са причините за остеопорозата?

Костите ни постоянно се регенерират. Те са съставени от колаген – протеин, които предоставя основната структура – и калциев фосфат – минерал, който прави костта твърда и здрава. С напредване на възрастта, започваме да губим повече кост, отколкото произвеждаме. Най-голямата промяна в костната плътност при жените идва от 5 до 7 години след менопаузата.

Всеки ли може да страда от остеопороза?

Загубата на костна маса е естествена част от стареенето, но не всеки губи толкова, че да развие остеопороза. Колкото по-възрастни сте обаче, толкова по-голям е шанса това да се случи. По принцип, костите при жените са по-крехки и плътността им рязко намалява след менопаузата, така че не е изненадващо, че от остеопороза страдат повече жените.

Рискови фактори, които не можете да контролирате.

При слабите жени рискът от остеопороза е по-висок. Наследствеността също играе роля, както и расата. Заболяването се среща по-често при белите и азиатците, а по-рядко при афроамериканците. Някои други заболявания, като например диабет тип 1, ревматоиден артрит, възпалителни болести на червата и хормонален дисбаланс, също се свързват със загубата на костна маса.

Продължение част 2.

Коментирайте

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Съветване за спазване на мерките за контрол на COVID - 19 ! Останете у дома!

Съвети за лична хигиена: тук