Тел. 0878 923199

за консултации

Храни при остеопороза

Здравите силни кости осигуряват структурата на тялото,  защитават вътрешните органи и поддържат залавянето на мускулите. С  процеса на стареене обаче костите ни стават по-крехки, а мускулите – по-слаби. Правилното хранене може да помогне за запазване на костната и мускулната сила. Здравите и силни стави и кости подпомагат поддържането на здравословно тегло и оптимизират способността за съсирване на кръвта при нараняване.

За здрави кости тялото ни се нуждае от няколко основни хранителни вещества: калций, магнезий, калий, витамини, бета-каротин, протеини и витамин D. Калцият е минерал, който укрепва костите и зъбите, а  витамин D помага на тялото да абсорбира калция като подпомага растежа на костите. Здравословното хранене намалява вероятността за отключване на болки в ставите, възпаления, артрит и други здравословни проблеми, свързани с костите.

Ето и 8-те храни, които укрепват костите и стави:

  • Кисело мляко ( йогурт) – Слънчевата светлина е най-големият източник за създаване на витамин D, но някои храни, като киселото мляко, също са обогатени с този витамин.

Една чаша кисело мляко е достатъчна, за да  достави необходимата ежедневна доза калций. А именно обезмаслено, обикновено кисело мляко, което съдържа 30% калций и 20% витамин D за деня.

  • Мляко – то е най-добрият източник на калций. 240-250 мл. обезмаслено мляко ще добави 90 калории, но пък ще осигури 30% от дневната доза калций.
  • Спанак– една чаша сварен спанак съдържа 25% от препоръчителната дневна доза калций. Също така съдържа много фибри, желязо и витамин А.
  • Пълнозърнести храни– добавянето на пълнозърнести храни към диетата, като кафяв ориз, пълнозърнеста пшеница, ечемик, овес, ръж, просо, царевично брашно, киноа и др. са отлични източници на комплексни въглехидрати, фибри и витамин В, които са много подходящи и за енергийно презареждане.
  • Сирене – то е отличен източник на калций за хора, които имат непоносимост към лактоза. Има калций, заедно с витамини D, A, B12, калий, магнезий, рибофлавин, фосфор и протеини. Всички тези хранителни вещества са необходими за силни кости.
  • Сьомга – сьомгата е отличен източник на чист протеин. Укрепва както костите, така и мускулите.
  • Яйца– закуската без яйца всъщност изобщо не е закуска. Жълтъкът е източникът на всичко полезно в яйцата, включително и на калций и протеини.
  • Сусам– сусамовите семена съдържат полезни хранителни вещества за костите като калций, магнезий, фосфор и витамини К и D. Консумирането на тези семена на ден може да стане или чрез директно ядене на сусам или като се добави към салата например.

Съветите от по-горе за по-полезен хранителен режим са добър начин да започнете да се грижите за своите кости и стави. Препоръчително е обаче и предприемането и на някои по-ефикасни и сигурни мерки за проблеми с костите.

Източник: biodoctor

Коментирайте

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Абонирай се

Въведете имейл

Съветване за спазване на мерките за контрол на COVID - 19 ! Останете у дома!

Съвети за лична хигиена: тук