Тел. 0878 923199

за консултации

Правила за хранене срещу остеопороза

Правила за хранене срещу остеопороза от Остеопороза.com

Правила за хранене срещо остеопороза:

Остеопорозата е заболяване, което засяга плътността на костите. Намалената плътност влияе на здравината им и води до склонност към фрактури. Въпреки че жените по-често страдат от остеопороза, мъжете също не са застраховани и развиват заболяването.

Представяме ви накратко 6-те правила за хранене срещу заболяването от книгата „Хранителен режим за борба с остеопорозата“ на Флоранс Пике.

1. Растителни мазнини – към кои да се стремим:

  • От раждането жизнената дейност на организма е съпътствана от възпалителни процеси, един от основните виновници за остаряването. Тези процеси преминават незабележимо, тъй като организмът успява да се справи и балансира състоянието си. В дългосрочен аспект обаче те го изтощават и стават причина за развитието на специфични заболявания, каквото е остеопорозата. При възпалителните процеси се стимулира производството на клетки, които разрушават костта. Този процес може да бъде възпрепятстван и контролиран с храната, която консумираме. От съществено значение е видът на мазнините.
  • Изключително важно е съотношението между омега-6 и омега-3 мастните киселини в храна. Превесът на първите над полезното съотношение 4:1, принуждава организма да синтезира възпаляващи вещества. За съжаление, в храненето ни преобладават именно омега-6 мазнините, които се намират в продукти като олио, маргарин, смесени масла, яйца, месо…
  • Това налага съзнателен прием на храни, съдържащи омега-3 мастни киселини. Такива са: мазни риби – скумрия, херинга, сардини, аншоа, сьомга, риба тон; растителни масло от рапица и лен, орехи.
  • Ейкозапентаноевата (ЕРА) и докозахексаноевата киселина (DHA), които са част от омега-3 имат важна роля за профилактика на остеопорозата. Съдържат се в рибеното масло и тлъстите риби. Те потискат образуването на цитокини – медиаторите на възпалението и подпомагат механизмите за изграждането на котите. Изследвания показват и че усилват действието на витамин D, усвояването на калция от стомаха и потискат загубата му от костите.

Съществуват и други омега мазнини – омега-9 се намират в зехтина, които също притежават противовъзпалително, но не толкова силно като на омега-3, действие.

2. Да си осигурим прием на витамин D и К

Витамин D подпомага усвояването на калций от червата и го прави по-достъпен за минерализацията на костите, пише в книгата си Флоранс Пике.

Витамин К също се намесва в изграждането на костите, като стимулира синтеза на остеокалцин – белтък, без който фиксирането на калция в костите ще е невъзможно.

Половин час излагане на слънце ни осигурява необходимото количество витамин D, който се синтезира от кожата ни. По проблемен период за задоволяване нуждите на организма са зимните месеци, и то по-скоро за най-малките деца. Витаминът тогава може да се набави и чрез консумация на мазна риба и млечни необезмаслени продукти. При децата недостигът се компенсира с прием на лекарствен препарат, изписан от личния педиатър.

Относно витамин К с най-високо значение за костите е витамин К2, който се намира в продукти от животински произход.

Витамин К по принцип се синтезира от бактерии, влизащи в състава на нормалната чревна флора.

Витамин К1 се съдържа най-вече в зелените листни зеленчуци, зеле и спанак.

По отношение на минерализацията, особено ефективно е съчетанието на витамин D и К, като най-добра е комбинацията от витамин D3 и К2.

3. „Да на калция, но внимавайте с млечните продукти!“

Книгата „Хранителен режим за борба с остеопорозата“ на издателство Колибри е една от малкото, която обяснява защо консумацията на млечни продукти, които знаем, че съдържат необходимия калций за здравината им, не допринася за запазване на добрата костна плътност.

Обяснението се крие в първото правило формулирано от авторката – млечните продукти имат подкиселяващо действие, а преобладаващият подкиселяващ характер на храните като краен резултат води до извличане на калциеви соли от костите.

Авторката сочи и някои други детайли защо не бива да се хапва повече от един млечен продукт на ден. Основният съвет, който дава, е да не се съсредоточаваме толкова в осигуряването на калций, тъй като спазването на първите пет правила осигуряват необходимото за предотвратяване състоянията на недостига му.

Коментирайте

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.