Тел. 0878 923199

за консултации

Хормунална регулация при остеопороза

Публикувано в Статии за остеопороза

Здравето на вашите кости е от основно значение за здравето на цялото ви тяло. Остеопорозата, ревматотоидния артрит, както и много други заболявания атакуват костите и ставите.

Остеопороза може да се развие по време на менопауза атакувайки костите. Заболяването се развива и при заболявания водещи до хормонален дисбаланс. Здравината на костите зависи от много фактори и най- вече баланса между Калций и Фосфор.

Паращитовидните жлези са отговорни за регулацията на калциево-фосфатната обмяна. Локализират се зад щитовидната жлеза. Паращитовидните жлези секретират паратхормон. Той увеличава нивата на калций в кръвта, като намалява количеството му в костите и увеличава бъбречната му реабсорбция. Когато калцият в серума е нисък, то паращитовидните жлези секретират паратхормон, който коригира тези нива като използва калция от костите и не позволява бъбрека да го отделя. Паратхормонът също така влияе върху синтеза на витамин Д.

Щитовидната жлеза отделя калцитонин от парафоликуларните клетки (С-клетки). Той има противоположно действие на паратхормона: намалява серумния калций, като го вкарва в костите и стимулира загубата му през бъбрека.

Витамин Д има също роля в обмяната на калций и фосфор. Той се синтезира първоначално в кожата под действието на УВ-лъчите. След това попада в кръвта и достига до черния дроб където претърпява реакция на хидроксилиране. От там отива в бъбрека и преминава през още една такава реакция, при което се образува активния метаболит на витамин Д или още известен като калцитриол (1,25-дихидрокси витамин Д). Витамин Д, калцитонин и паратхормон са биологично активните вещества, които регулират обмяната на калция и фосфора. От нивата на тези хормони зависят нивата на калций, здравето на костите и бъбреците.   

Магнезият има основна роля в секрецията на паратхормон.

Витамините A и D помагат на калция да влезе в кръвта. Достатъчна е липсата на който и да е от тези елементи и това влияе на структурата на костната тъкан.

Магнезият може да бъде доставен на тялото с храни като тиква, цвекло, моркови, пилешко месо, сушени плодове, зърнени храни, трици и кълнове. Намалете до минимум животинските мазнини и намалете солта и захарта. Накратко казано за усвояването и натрупването на калция са изключително важни наличието на витамин Д и витамин К.

Всички добре знаем, че калция се намира в големи количества в млечните продукти. Освен в млечните продукти калции се намира и в яйцата, морските дарове, ядки и някои зеленчуци.

Витамин Д можем да си набавим от рибните продукти, като рибенето масло, черен дроб, риба треска и разбира се от слънчевите лъчи.

Прочетете още:

Пробиотици за остеопороза

Автор: д-р Георгиев

Коментирайте

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Абонирай се

Въведете имейл

Съветване за спазване на мерките за контрол на COVID - 19 ! Останете у дома!

Съвети за лична хигиена: тук