Тези топ 5 добавки могат да помогнат за укрепване на костите по-добре от калция (Част 2)

Digiqole Ad

5-те задължителни съставки за добра костна добавка

Калций

Калцият е най-важният градивен елемент на здрави кости, осигуряващ основната здравина и структура на скелета. И все пак плътността на костите не винаги се увеличава, когато добавите повече калций към вашата диета. Всъщност приемът на калций в повече от това, което костите ви могат да абсорбират, може да образува камъни в бъбреците или плаки в артериите. Поради тази причина е по-безопасно и по-ефективно да се приемат ниски до умерени дози калций във форма с висока бионаличност, като например дикалциев малат, заедно с фактори на абсорбция, за да се осигури директното му транспортиране до костите.

Магнезий

Магнезият е ключов за правилното функциониране на множество биологични процеси, като 60% от запасите на човешкото тяло се съдържат в скелета.

Изследователите са установили ясна връзка между по-високия прием на магнезий и повишената костна плътност, тъй като минералът играе решаваща роля в балансирането на доставките на калций в организма и осигуряването на оптималното му усвояване в костите. За съжаление, 4 от 5 души не консумират достатъчно магнезий в диетата си, за да осигурят максимална подкрепа на костите. Проучванията показват, че съотношението 2:1 на консумация на калций към магнезий е оптимално.

Бор

Естествено срещан в храни от растителен произход, особено листни зелени зеленчуци, борът е основен катализатор за минерализацията на костите. Като подобрява усвояването на магнезий, като същевременно подобрява способността на тялото да задържа калций в костите, борът играе важна роля за поддържане на оптимална костна плътност и минерално съдържание. Въпреки че е доказано, че ниските нива на този ключов елемент влияят отрицателно върху цикъла на обновяване на костите, малко съвременни диети осигуряват достатъчно бор без добавки.

Витамин D

Произведен от тялото при излагане на слънчеви лъчи, витамин D е необходим за усвояването на калций в костите. Въпреки че предишните поколения са получавали високи нива на „слънчевия витамин“ по време на времето, прекарано на открито, съвременният начин на живот на закрито лишава тялото от това съединение за укрепване на костите, увеличавайки риска от натрупване на калций в бъбреците и артериите. Докато добавките с витамин D са популярни и ефективни, почти 50% от възрастните американци все още имат дефицит. Когато пазарувате, търсете витамин D3, най-активната и бионалична форма на витамин D.

Витамин К

Чрез активиране на протеини, които помагат за образуването и минерализирането на костите, витамин К играе ключова роля в естествения цикъл на костно ремоделиране на тялото. Също така е от решаващо значение за регулирането на нивата на калций в кръвта, като насочва минерала от меките тъкани към костите. Поради намаляващата популярност на ферментиралите храни, които са естествено богати на витамин К, потреблението в световен мащаб е спаднало до нива, свързани с ниска костна маса и фрактури от чупливост. Предпочитаме витамин К2 пред К1, тъй като е доказано, че има по-голямо влияние върху костната плътност.

Предупредителни знаци за потенциални измами

Висока доза, нискоефективен калций

Въпреки че е трудно да получите твърде много калций от диетата си, приемането на грешна добавка може да увеличи приема на калций до потенциално опасни нива. Консумацията на калций над това, което костите могат да абсорбират, може да образува камъни в бъбреците и артериална плака, увеличавайки вероятността от сърдечно-съдово събитие. Уверете се, че избягвате добавки с калциев карбонат. Въпреки че този вид калций е евтин и широко достъпен, той не се усвоява добре от тялото, което представлява висок риск от натрупване в меките тъкани на тялото.


Липса на фактори на абсорбция

Типичната причина за свързаната с възрастта загуба на костна плътност не е недостатъчната консумация на калций, а по-скоро намаляването на способността на тялото да абсорбира калций ефективно. В допълнение, прекомерният прием на калций без поддържаща комбинация от съставки за максимално усвояване може да увеличи риска от натрупване на калций в бъбреците и артериите. Поради тази причина факторите на усвояване, включени в добавката, за да помогнат за транспортирането на калций директно в костите, са може би дори по-важни от съдържанието на калций в нея.

Подобни публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.