Остеопоротични фрактури на бедраната кост

Digiqole Ad

Какво са остеопоротичните фрактури на бедрото?

Остеопорозата е разпространено заболяване, което засяга костната структура и ги прави по-пористи и уязвими. Остеопоротичните фрактури на бедрото са сериозни нарушения, които се случват при остарелите хора, по-често при жените след менопаузата. Бедрената кост е една от най-големите и най-силните кости в тялото, но с остеопорозата тя става податлива на фрактури, дори при слабо натоварване.

Симптоми и Лечение на остеопоротични фрактури на бедрото

Симптоми: Остеопоротичните фрактури на бедрото могат да предизвикат следните симптоми:

  1. Остра и интензивна болка в района на бедрото, която затруднява движението.
  2. Ограничена подвижност на крака и затруднено стъпване.
  3. Неспособност да изправите крака или да стоите на крака след падане или инцидент.

Лечение: Остеопоротичните фрактури на бедрото са спешни медицински случаи, които изискват незабавно лечение. Често се изпълнява хирургическа интервенция, която включва закрепване на фрактурираната кост с метални плочи или винтове. Тази процедура е необходима, за да се възстанови стабилността на костта и за да се позволи на пациента да се движи и стои на крака сравнително скоро след операцията.

След операцията, физиотерапевтите играят ключова роля в процеса на възстановяване. Те ще помогнат на пациента да възвърне силата и подвижността на бедрото и да укрепи околния мускулатурен корсет. Физиотерапевтичните упражнения ще подпомогнат бързото възстановяване и намалят риска от последващи увреждания.

Профилактика: Предотвратяването на остеопорозата и остеопоротичните фрактури е от съществено значение. За да намалите риска от развитие на заболяването, следвайте тези съвети:

  1. Осигурете си здравословен начин на живот, като консумирате хранителен режим богат на калций и витамин D, и редовно упражнявате.
  2. Избягвайте тютюнопушенето и ограничете употребата на алкохол.
  3. При консумация на лекарства, които могат да влияят на костната плътност, консултирайте се със своя лекар за подходяща медикаментозна терапия.

Заключение: Остеопоротичните фрактури на бедрото са сериозни заболявания, които могат да доведат до трайни увреждания и намалена подвижност. При поява на симптоми, пациентите трябва да потърсят незабавна медицинска помощ и лечение. Запазването на здравето на костите чрез профилактика и подходящ начин на живот е ключов фактор за предотвратяване на остеопорозата и свързаните с нея фрактури.

Ключова дума: Остеопоротични фрактури на бедраната кост

Частна линейка / Посещение от лекар на ваш адрес / Посещение ортопед / Посещение на невролог

Добър ортопед София / Добър невролог София / Добър Кардиолог София / Добър ревматолог София / Остеопороза

Подобни публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.