Остеопороза

Digiqole Ad

Как да предотвратим остеопорозата и да се предпазим от счупвания? Мерки, намаляващи риска от остеопороза и частично възстановяващи костните загуби: приемайте адекватно количество калций и витамин Д – жените преди менопауза и тези в климакс, прилагащи хормонална заместителна терапия трябва да приемат поне 1200 мг калций дневно и 400 IU витамин Д. Жените в менопауза, неприемащи хормонална заместителна терапия, както и тези, получаващи кортикостероиди трябва да приемат 1500 мг калций и 800 IU витамин Д дневно. Мъжете под 65 години трябва да приемат 1000 мг калций всеки ден, а мъжете над 65- 1500 мг. Добър източник на калций са прясното и киселото мляко. физически упражнения – помагат в изграждането на здрави кости и забавят загубата на костна плътност. Комбинирайте упражнения за сила и такива за натоварване на цялото тяло. не пушете – тютюнопушенето увеличава костната загуба вероятно чрез намаляване на количеството на естрогените, произвеждани от женския организъм и чрез снижаване усвояването на калция в червата. помислете за хормонална заместителна терапия – тя може да намали риска при жените от остеопороза по време и след менопаузата. Поради страничните и ефекти, тя трябва да се провежда под строг медицински контрол. избягвайте употребата на големи количества алкохол. Консумирането на повече от 200г. алкохол дневно може да намали образуването на костна тъкан и да наруши способността на организма да усвоява калций. ограничете кофеина – умерената употреба на кофеин – около две, до три чаши кафе на ден няма да окаже поражения, ако диетата Ви съдържа достатъчно количество калций.

2. Какво е лечението на остеопорозата? Хормоналната заместителна терапия е най-добрият начин за предотвратяване на остеопорозата при жените. Но не всички нейни ефекти са позитивни. Приемът на хормоналната заместителна терапия като комбинирано лечение – естрогени плюс гестагени може да доведе до сериозни странични действия и здравословен риск. Консултирайте се с лекар за преценка на възможностите и вземането на най-доброто решение за Вашето лечение. Хормоналната заместителна терапия е достъпна в различни форми, които включват таблетки, пластири и влагалищни кремове. Ако тази терапия не е подходяща за Вас, съществуват и други медикаменти, които могат да намалят костната загуба и дори да увеличат костната плътност с течение на времето. Тук се включват:

3. Как се поставя диагнозата остеопороза ? Лекарите могат да открият ранните белези на остеопорозата чрез различни апарати за измерване на костната плътност. Най-доброто профилактично изследване е остеоденситометрията. Процедурата е бърза, проста и веднага отчита резултата. Тя позволява да бъде измерена костната плътност на прешлените, шийката на бедрената кост и китката (областите, най-предразположени към остеопороза) и точно да проследяват промените с течение на времето.

Други изследвания, които точно измерват костната плътност включват ултразвуково изследване и количествено компютърно-томографско сканиране. Препоръчва се да се правят профилактичини прегледи на всички жени, неприемащи естрогени при следните обстоятелства: прием на медикамент (преднизон), който може да причини остеопороза наличие на диабет тип 1, чернодробни заболявания, бъбречни заболявания и фамилно предразположение към остеопороза поява на ранна менопауза климакс, възраст над 50 години и поне един рисков фактор за остеопороза климакс, възраст над 65 години и до момента никога не е правена остеоденситометрия. Не се препоръчват рутинни профилактични изследавния за остеопороза при мъже, защото при тях заболяването е много по-рядко.

4. Кои са рисковите фактори за развитие на остеопороза ? Пол – счупванията при остеопороза са около два пъти по-чести при жените отколкото при мъжете – жените имат начална по-ниска костна маса и обикновено живеят по-дълго. Те преживяват рязък спад в нивото на естрогените по времето на менопаузата, което ускорява костната загуба. Грацилните жени са в особено голям риск. Мъжете с ниско ниво на мъжкия хормон тестестерон също са с повишен риск от заболяване.

След 75-годишна възраст, остеопорозата е еднакво честа при мъжете и при жените. Възраст – колкото повече остарявате, толкова повече нараства риска за остеопороза. Костите стават по-слаби с напредване на възрастта. Раса – бялата и азиатската раса са по-предразположени към остеопороза, за разлика от черната и латиноамериканската раса. Фамилна обремененост – остеопорозата се предава по наследство. Ако имате родители, братя и сестри с остеопороза рискът нараства, особено ако в сред близките Ви роднини има такива със счупвания.

Структура на тялото – хората с ниско тегло са по-склонни към остеопороза, защото те имат по-малко резервна костна маса, която постепенно се губи в процеса на остаряването. Тютюнопушене – точната му роля в развитието на остеопорозата не е изяснена, но се предполага, че цигарите допринасят за развитието й. Естрогени – колкото по-дълго време жената е произвеждала или получавала женски полови хормони- естрогени, толкова е по-нисък е рискът от остеопороза. Ако менопаузата е настъпила късно, а първата менструация е в ранна възраст рискът е по-нисък.

Обратно, ако сте имали нередовни цикли, менопауза преди 40 години или яйчниците Ви са отстранени в млада възраст, което не е последвано от хормонална заместителна терапия – всичко това увеличава възможността за развитие на остеопороза. Хранителни нарушения -жените и мъжете с анорексия нервоза или булимия по-често развиват ниска костна плътност на прешлените и шийката на бедрената кост.

Медикаменти – дълготрайната употреба на кортикостероди уврежда костите. Ако се налага да приемате такива за дълъг период, лекарите ще трябва да проверяват костната ви плътност и да назначат други медикаменти, които ще предотвратят загубата на костна тъкан. Излишъкът от хормони на щитовидната жлеза също причинява загуба на костна маса. Това се случва при повишена функция на щитовидната жлеза или когато приемате прекалено голямо количество щитовидни хормони за лечение на хипотиреоидизъм (намалена функция на щитовидната жлеза). Някои диуретици (отводняващи) могат да доведат до отделяне на повече калций – фурантрил и буметанид.

Дълготрайната употреба на средството за намаляване на съсирваемостта на кръвта хепарин, лекарството метотрексат и някои противоепилептични медикаменти също могат да причинят костна загуба. Нисък калций – недостатъчният прием на калций или намаленото му усвояване от организма могат да допринесат за загуба на костна тъкан. Операциите върху стомаха могат да повлияят способността на организма да усвоява калций от храната.

До подобни нарушения водят болестта на Крон, болестта на Кушинг и анорексия нервоза. Физическа активност – заседналия начин на живот, имобилизацията по една или друга причина благоприятнстват развитието на остеопороза.

Хроничен алкохолизъм – при мъжете, алкохолизмът е един от най-важните рискови фактори за остеопороза. Консумацията на високи дози алкохол намалява образуването на костна тъкан и снижава способността на организма да усвоява калция. Депресия. Хората с депресия са с увеличена загуба на калций и минерали.

Полезни връзки:

Бифосфонати

Калцитонин – Миакалцик

Bone Mass – Боун Мас

Bone Mass – Боун Мас

Подобни публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.