Влиянието на витамин К и развитието на остеопороза.

Digiqole Ad

Все известен факт е че се нуждаем от Калций и Витамин Д за здрави кости. Но знаете ли, че вашите кости се нуждаят и от витамин К?

Добре известно е че витамин К взема участие в каскадата на кръвосъсирването. През последните години се отделя внимание на влиянието на витамин К и заболявания на сърдечно съдовата система, диабет, ракови заболявания и най- вече връзката между витамин К и развитието на остеопороза.

връзката на витамин к и остеопороза

Как влияе витамин К върху костите

Според Cahad Deal, MD има ясна връзка между приема на витамин К и плътността на костите и най- вече риска от фрактура. Този витамин активира протеин, който е важен за костната формация и минерализацията.

Витамин К се среща под две основни форми. Vit K1, който се среща в някои зелени растения, но участва в кръвосъсирването. Vit K2 се разделя на MK4 и MK 13 , които се получава чрез ферментация.

Можем да намерим вит К1 в спанака, зелето, броколи, брюкселко зеле, докато вит К2 се среща в сиренето, пилешко месо, свинско месо, яйцата, и Natto (японска традиционна храна).

Липса на витамин К

Няколко проучвания показват връзката между недостиг на вит К и последиците върху костите. Измененията се изразяват с намаляване на костната плътност и повишаване на риска от фрактура на костите. Препоръките са за ежедневен прием на хранителни добавки съдържащи витамин к2, за предпочитане се течните форми, поради по- голямото им усвояване от организма.

Подобни публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.