Витамин Д и злокачествени заболявания

Digiqole Ad

Витамин Д стимулира клетъчната диференциация и потиска пролиферацията, поради което се счита, че има антиапоптозна активност. Мета-анализ показа, че увеличаването на серумните нива на 25-ОН-витамин Д с 10 ng/ml корелира със значимо по- нисък риск за колоректален карцином и карцином на млечната жлеза.

Според резултатите от друг мета-анализ, жените с най-високи стойности на 25-ОН-витамин Д имат 45% по-нисък риск за карцином на млечната жлеза, в сравнение с тези с най- ниски плазмени нива.

В проучване, обхванало постменопаузални жени, провеждащи химиотерапия поради диагностициран карцином на млечната жлеза, всяко намаление на серумните нива на 25-ОН-витамин Д с 14 ng/ml, e било асоциирано с 8% повишаване на риска за летален изход и с 14% увеличаване на вероятността за далечни метастази.
В клинично изпитване, жени в постменопауза са били рандомизирани да получават 1400-1500 mg калций дневно, калций с витамин Д 1100 IU дневно или плацебо.

Пациентките на комбинирана терапия са имали сигнификантно по- нисък риск за злокачествено заболяване, за разлика от контролите.

Сред пациентите с колоректален карцином стойностите на 25-ОН-витамин Д след поставяне на диагнозата са били основен предиктор за летален изход. В допълнение, анализ на осем проспективни изследвания, включващи и Physicians’ Health Study, доказва наличието на обратна зависимост между серумните нива на
25-ОН-витамин Д и колоректалния карцином.

Подобни публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.