Витамин Д и костна плътност (част 3)

Digiqole Ad

Остеопоротичните фрактури са често усложнение при жените в менопауза. Серумните нива на 25-ОН-витамин Д под 19 ng/ml (под 47.6 nmol/l) са асоциирани с най-висок риск за фрактури, съпоставени с нива над 28 ng/ml (70.6 nmol/l). Приемането на поне 700 IU дневно витамин Д в комбинация с калций увеличава минералната костна плътност и намалява вероятността за фрактури, сравнени с плацебо.

Мета-анализ на няколко рандомизирани проучвания, включващи участници над 65 години, получавали витамин Д в доза 700-1000 IU дневно, доказва намаляване на риска за фрактури с близо 20%.

В случаите, в които нивата на 25-ОН-витамин Д са достигнали
24 ng/ml (60 nmol/l), фрактурният риск е бил понижен с 23%. В същото време дози под 700 IU дневно не са имали протективен ефект по отношение на фрактурите.

Резултатите от проучвания върху постменопаузални жени, приемали 800 IU витамин Д дневно със или без калциеви добавки, показват намаляване на честотата на остеопоротичните невертебрални, бедрени и фрактури с друга локализация. В допълнение, витамин Д има по-изразен протективен ефект по отношение на фрактурите, когато е сравнен с приема само на калциеви добавки.

Скорошен мета-анализ, включващ над 45 000 участници, предимно възрастни жени, доказа, че приемът на витамин Д
сигнификантно намалява риска за падания. Ефектът е бил по-изразен в случаите, когато витамин Д е бил комбиниран с калций и при индивиди с ниски серумни нива на 25-ОН-витамин Д.

Дефицитът на витамин Д е свързан и с неадекватен терапевтичен отговор при приложението на бисфосфонати. Постменопаузални жени с нива на 25-ОН-витамин Д над 33 ng/ml имат седем пътипо-висока вероятност да отговорят адекватно на лечението с бисфосфонати, в сравнение с тези с ниски нива.
В проучване, 17% от жените, повлияли се адекватно от терапията с бисфосфонати, са имали ниски серумни нива на 25-ОН-витамин Д, сравнени с 55% от тези също с ниски нива, които са показали неадекватен терапевтичен отговор.

Комбинираното лечение с калций и витамин Д намалява загубата на костна плътност, увеличава мускулната сила. При остеопороза, витамин Д трябва да бъден включен в терапевтичния план съвместно с антирезорбтивните медикаменти.

Мускулната маса и мускулната сила намаляват значимо с времето. Понижаването на мускулната сила увеличава риска за падания и фрактури при възрастни жени и корелира с ниските серумни нива на 25-ОН-витамин Д. Ефектът е най- изразен при мускулите на долните крайници, които играят основна роля в поддържането на постуралния баланс и ходенето.

Данните от мета-анализ на 17 рандомизирани контролирани клинични изпитвания демонстрираха благоприятен терапевтичен ефект от заместителното лечение с витамин Д със или без калций върху мускулната сила на долните крайници при пациенти с ниски серумни нива на 25-ОН-витамин Д (под 10 ng/ml или 25 nmol/l).

Подобни публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.