Нови препоръки за дневните дози на витамин Д при жени в постменопауза

Digiqole Ad

Европейското общество по менопауза и андропауза* препоръчва в новите си указания пивишаване на дневната доза на витамин Д с 200 единици. Това означава, че от 600 IU препоръчителната дневна доза
се увеличи на 800 IU при постменопаузални жени на възраст =/>71 години. Пълният текст на документа бе публикуван в списание Maturitas (1).

Оптималните серумни нива на 25(OH)D за европейския регион са 30-90 ng/ml (75-225 nmol/l), въпреки че липсва международен консенсус.

Дозите на витамин Д при прием на хранителни добавки трябва да бъдат съобразени с придружаващите състояния, като бъбречно заболяване и заболявания на гастро-интестиналния тракт.

Хиповитаминоза D включва три основни категории:

  • Недостатъчност на витамин

Д – серумни нива на 25-ОН-витамин Д между 20 и 29.99 ng/ml

  • Дефицит на витамин Д : серумни нива на 25-ОН-витамин Д под 20 ng/ml
  • Тежък дефицит на витамин
  • Д – серумни нива на 25-ОН-витамин Д под 10 ng/ml

Тежкият дефицит на витамин Д нарушава костния метаболизъм и
функционирането на мускулите, като води до развитието на рахит, остеомалация и миопатии. Недостигът на витамин Д е особено чест при постменопаузални жени и се асоциира с повишен риск не само за остеопороза, но и за сърдечносъдови заболявания, неоплазми, диабет и неврологични нарушения.

Рискови фактори за дефицит на витамин Д. Основните рискови фактори за появата на дефицит на витамин Д включват: недостатъчна експозиция на слънчева светлина, неадекватенприем с храната (основни източници са тлъстите риби, яйцата и млякото), затлъстяване, малабсорбция, прием на медикаменти (антиконвул-
санти, антиретровирусни). Женит са по-предразположени към хиповитаминоза Д, съпоставени с мъжете.

Географската ширина, сезонът (зимата), времето от деня (рано су-
трин и късно следобед), пигментацията на кожата, използването на слънчева защита (слънцезащитни кремове) и запрашеността на средата, са фактори, които могат да повлияят синтеза на витамин Д в кожата.

Приложението на слънцезащитни продукти с висок фактор на протекция (SF) може значимо да намали продукцията на витамин Д в кожата. От друга страна, с възрастта и остаряването на кожата, нивата на 7-дехидрохолестерола, който е прекурсор на витамин Д, намаляват съществено.

Затлъстяването е друг рисков фактор за дефицит на витамин Д, както са рискови и заболявания, протичащи с малабсорбция, като целиакия, болест на Crohn, големи оперативни интервенции в областта на стомашночревния тракт с наличие на бай пас, муковисцидоза.

витамин д

Пациенти с бъбречна недостатъчност също често имат дефицит на витамин Д поради загуба на 25-ОН-витамин Д с урината и намален синтез на калцитриол.

Продължителната употреба на антиконвулсанти е свързана с повишена експресия на ензима CYP24 и инактивиране на калцитриола, докато антиретровирусните медикаменти ускоряват превръщането на 25-ОН-витамин Д в калцитриол и разграждането му.

Източник: списание MD

Вижте още: osteoporoza.bg

Подобни публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.