Влияние на газираните напитки при остеопороза

Digiqole Ad

Множество проучвания отбелязват връзката межди консумацията на газирани напитки и повишения риск от развитието на остеопороза.

Едно от най- интересните проучвания е с продължителност от 16 години и засяга ефекта на газираните напитки върху здравината на костите. По време на проучването са засегнати данни, като възраст, пол, принадлежност, BMI или интедс на телесната маса, използването на лекарство ( в това число и хормонална терапия) и прием на кафе.

Влияние на газираните напитки при остеопороза

Проучването е обхванало 161 808 жени след менопауза.

По време на анализа си учените отчитат редица променливи с потенциал да повлияят на резултатите, включително възраст, етническа принадлежност, ниво на образование, семейни доходи, индекс на телесна маса (ИТМ), използване на хормонална терапия и орални контрацептиви, прием на кафе. „Анализът показва 26% повишен риск от фрактура сред жени, които консумират средно 14 чаши седмично газирани напитки или повече в сравнение с тези, които неконумират.“ Изследователите обясняват, че асоциацията е била само статистически значима за газираните напитки без кофеин, което е довело до 32% увеличение на риска. Въпреки че моделът е подобен на кофеиновите газирани напитки.

Трябва да се отбележи, че това показва относителен риск, а не абсолютен риск.

Подобни публикации

4 Comments

  • Какво се получава при спиране на инжекцията Пролия ? Поставят ми я вече 4 години .

    • Не би трябвало да имате проблем. Продължете да имате близък контакт с вашия доктор.

  • Безспорна е вредата от безалкохолните напитки . Но едно кафе на ден ще се отрази ли на вече болен от остеопороза човек ?

    • Всичко когато се приема без да се прекалява не би трябвало да води до патологични промени. Все пак Dosis sola facit venenum! – Дозата сама прави отровата!

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.