Хормунална регулация при остеопороза

Digiqole Ad

Здравето на вашите кости е от основно значение за здравето на цялото ви тяло. Остеопорозата, ревматотоидния артрит, както и много други заболявания атакуват костите и ставите.

Остеопороза може да се развие по време на менопауза атакувайки костите. Заболяването се развива и при заболявания водещи до хормонален дисбаланс. Здравината на костите зависи от много фактори и най- вече баланса между Калций и Фосфор.

Паращитовидните жлези са отговорни за регулацията на калциево-фосфатната обмяна. Локализират се зад щитовидната жлеза. Паращитовидните жлези секретират паратхормон. Той увеличава нивата на калций в кръвта, като намалява количеството му в костите и увеличава бъбречната му реабсорбция. Когато калцият в серума е нисък, то паращитовидните жлези секретират паратхормон, който коригира тези нива като използва калция от костите и не позволява бъбрека да го отделя. Паратхормонът също така влияе върху синтеза на витамин Д.

Щитовидната жлеза отделя калцитонин от парафоликуларните клетки (С-клетки). Той има противоположно действие на паратхормона: намалява серумния калций, като го вкарва в костите и стимулира загубата му през бъбрека.

Витамин Д има също роля в обмяната на калций и фосфор. Той се синтезира първоначално в кожата под действието на УВ-лъчите. След това попада в кръвта и достига до черния дроб където претърпява реакция на хидроксилиране. От там отива в бъбрека и преминава през още една такава реакция, при което се образува активния метаболит на витамин Д или още известен като калцитриол (1,25-дихидрокси витамин Д). Витамин Д, калцитонин и паратхормон са биологично активните вещества, които регулират обмяната на калция и фосфора. От нивата на тези хормони зависят нивата на калций, здравето на костите и бъбреците.   

Магнезият има основна роля в секрецията на паратхормон.

Витамините A и D помагат на калция да влезе в кръвта. Достатъчна е липсата на който и да е от тези елементи и това влияе на структурата на костната тъкан.

Магнезият може да бъде доставен на тялото с храни като тиква, цвекло, моркови, пилешко месо, сушени плодове, зърнени храни, трици и кълнове. Намалете до минимум животинските мазнини и намалете солта и захарта. Накратко казано за усвояването и натрупването на калция са изключително важни наличието на витамин Д и витамин К.

Всички добре знаем, че калция се намира в големи количества в млечните продукти. Освен в млечните продукти калции се намира и в яйцата, морските дарове, ядки и някои зеленчуци.

Витамин Д можем да си набавим от рибните продукти, като рибенето масло, черен дроб, риба треска и разбира се от слънчевите лъчи.

Прочетете още:

Пробиотици за остеопороза

Автор: д-р Георгиев

Подобни публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.