Храни при остеопороза

Digiqole Ad

Здравите силни кости осигуряват структурата на тялото,  защитават вътрешните органи и поддържат залавянето на мускулите. С  процеса на стареене обаче костите ни стават по-крехки, а мускулите – по-слаби. Правилното хранене може да помогне за запазване на костната и мускулната сила. Здравите и силни стави и кости подпомагат поддържането на здравословно тегло и оптимизират способността за съсирване на кръвта при нараняване.

За здрави кости тялото ни се нуждае от няколко основни хранителни вещества: калций, магнезий, калий, витамини, бета-каротин, протеини и витамин D. Калцият е минерал, който укрепва костите и зъбите, а  витамин D помага на тялото да абсорбира калция като подпомага растежа на костите. Здравословното хранене намалява вероятността за отключване на болки в ставите, възпаления, артрит и други здравословни проблеми, свързани с костите.

Ето и 8-те храни, които укрепват костите и стави:

  • Кисело мляко ( йогурт) – Слънчевата светлина е най-големият източник за създаване на витамин D, но някои храни, като киселото мляко, също са обогатени с този витамин.

Една чаша кисело мляко е достатъчна, за да  достави необходимата ежедневна доза калций. А именно обезмаслено, обикновено кисело мляко, което съдържа 30% калций и 20% витамин D за деня.

  • Мляко – то е най-добрият източник на калций. 240-250 мл. обезмаслено мляко ще добави 90 калории, но пък ще осигури 30% от дневната доза калций.
  • Спанак– една чаша сварен спанак съдържа 25% от препоръчителната дневна доза калций. Също така съдържа много фибри, желязо и витамин А.
  • Пълнозърнести храни– добавянето на пълнозърнести храни към диетата, като кафяв ориз, пълнозърнеста пшеница, ечемик, овес, ръж, просо, царевично брашно, киноа и др. са отлични източници на комплексни въглехидрати, фибри и витамин В, които са много подходящи и за енергийно презареждане.
  • Сирене – то е отличен източник на калций за хора, които имат непоносимост към лактоза. Има калций, заедно с витамини D, A, B12, калий, магнезий, рибофлавин, фосфор и протеини. Всички тези хранителни вещества са необходими за силни кости.
  • Сьомга – сьомгата е отличен източник на чист протеин. Укрепва както костите, така и мускулите.
  • Яйца– закуската без яйца всъщност изобщо не е закуска. Жълтъкът е източникът на всичко полезно в яйцата, включително и на калций и протеини.
  • Сусам– сусамовите семена съдържат полезни хранителни вещества за костите като калций, магнезий, фосфор и витамини К и D. Консумирането на тези семена на ден може да стане или чрез директно ядене на сусам или като се добави към салата например.

Съветите от по-горе за по-полезен хранителен режим са добър начин да започнете да се грижите за своите кости и стави. Препоръчително е обаче и предприемането и на някои по-ефикасни и сигурни мерки за проблеми с костите.

Източник: biodoctor

Подобни публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.