Остеопороза: Рискове, Диагноза и лечение

Digiqole Ad

Остеопороза се развива, когато костната плътно намалее. Тялото абсорбира повече костна субстанция от колкото произвежда.

При хората с остеопороза, костите придобиват повеста структура, което повишава виска от фрактури, особено на китката, бедрената шийка и прешлените.

СИМПТОМИ

Развитието на остеопороза обикновенно е бавно и не се забелязва от пациентите. Обикновенно първият симптом са фрактурите. Фрактурите на прешлените могат да доведат до промяна на стойката, деформации, изтръпвания и други последици.

Кога трябва да посетим доктор

Според Интернационалната Остеопоротична Фондация The International Osteoporosis Foundation (IOF) трябва да се посети доктор и да се направи изследване за остеопороза при дискомфорт в една от трите най – чести локализации на остеопоротичните промени, а това са: китката (крайната част на лъчевата кост), бедрената шийка и прешлените.

Друг сигорен белег, при който трябва да посетите вашия доктор е при намаляване на ръста. Много често при напредване на симптомите на остеопороза се намалява ръста, поради смачкване на прешлените. Това от своя страна води до образуване на гърбица.

Лечение

Лечението на остеопороза може да бъде труден и продължителен период. Повече доктори съветват пациентите да започнат хомонална терапия, която да регулира усвояването и бродукцията на нова кост. Стремглаво навлизат препарати, като бифосфонатите и моноклоналните тела. The International Osteoporosis Foundation (IOF) съветва лечението върви ръка за ръка с добавки, който да осигуряват нужното количество калции в тялото. В противен случай неговата липса може да доведе до аритмии и други сърдечни проблеми, поради нарушаване на калциево/ фасфатния транспорт на клетките.

Какво ни очаква?

Няколко асоциации и фондации по остеопороза работят по иновативно внедряване на СТВОЛОВИ КЛЕТКИ, който да контролират остеопорозата. Още през 2016 год са стартирали проучвания, които са показали, че инжектирането на специалнон селектирани стволови клетки води до възстановяването на костната плътност.

Източник: https://www.medicalnewstoday.com/articles/155646.php

Подобни публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.