Иновация- лечение на остеопороза

Digiqole Ad

Изследователския институт  в UT Southwestern (CRI) откри нов растежен фактор наречен остеолектин, който възстановява нормалната костна плътност при  мишки.

Въпреки че е известно, че Osteolectin се произвежда от някои костни и костни клетки, изследователите на CRI са първите, които показват, че Osteolectin насърчава образуването на нова кост от скелетните стволови клетки в костния мозък. Изследването, публикувано в eLife, също установи, че делецията на Osteolectin в мишки причинява ускорена костна загуба по време на зряла възраст и симптоми на остеопороза, като намаляване на здравината на костите и забавено зарастване при фрактури.

Иновация- лечение на остеопороза или как „тези резултати демонстрират важната роля, която Остеолектин играе при изграждането на  костта и поддържането на костната маса при възрастни. Това проучване открива възможността този фактор на растежа да се използва за лечение на заболявания като остеопороза,“ каза д-р Шон Морисън, който ръководи екипа.

Остеопорозата, е прогресивно състояние, характеризиращо се с намаляване на костната маса и увеличан риск от фрактури, засяга над 200 милиона души по света. Повечето съществуващи терапии като бифосфонатни лекарства намаляват скоростта на загуба на костна тъкан, но не насърчават нов костен растеж. Терипаратидът (ПТХ) е единственият агент, одобрен понастоящем за образуването на нова кост, но неговата употреба е ограничена до две години поради потенциалния риск от остеосарком.

Вижте цялата статия на „МЦ Витоша“

Информация „ScienceDaily“ и „МЦ Витоша“

Подобни публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.