Остеопоротични фрактури – Интервю с д-р Росен Георгиев

Digiqole Ad

Д-р Георгиев, в началото накратко ви моля да обясните какво представлява заболяването ОСТЕОПОРОЗА и как се стига до остеопоротични фрактури?

– Остеопорозата е заболяване на костите, при което е намалена костната плътност, с което се нарушава и костната микроструктура.

Костите са твърди органи с различна форма и големина. Те имат много функции:

  • предпазват вътрешни органи от нараняване;
  • участват в движението на тялото;
    в тях се съдържат минерали (калций и фосфор), които при нужда се освобождават в кръвта;
    в костта е разположен и костният мозък, произвеждащ кръвните клетки и т.н.
    Костта е изградена от минерали (хидроксиапатит), които им придават твърдост и плътност, от органична част (основно колаген) и клетки. За да се поддържа здравината на костта, тя непрекъснато подменя износените си съставни части (ремоделиране). В резултат на ежедневната ни дейност костите се увреждат. На места на микрофрактури или деформация се активират процесите на резорбиране на костта. След като се отстрани увредената структура, започва по-бавният процес на формирането на нова кост. При млади хора процесите на формирането на нова кост са по-активни, затова до 30-35-годишна възраст се увеличава постепенно костната плътност. След това скоростта на резорбцията изпреварва тази на образуване и костната плътност бавно намалява. След отпадане на яйчниковата функция с настъпването на менопаузата, костните загуби се увеличават. Това може да доведе до остеопороза.

Остеопорозата е често заболяване. С възрастта се увеличава честотата й, но също така се увеличава и рискът от падане и това води до по-голям риск от фрактури. Една от всеки три жени на възраст над 50 години ще има остеопорозна фрактура, както и един на всеки пет мъже.

Остеопорозните фрактури се реализират при леки травми или даже без падане. Типични са фрактури на китката, прешлените и бедрената кост. 

Колко често трябва пациентите да правят скрининг за остеопороза?

– Съветваме нашите пациенти един път годишно да минават на скрининг за остеопороза. Превенцията и профилактиката в ключова в лечението на остеопорозата , а и не само за нея. Когато се хранат навреме костните промени ние докторите имаме огромни опции за действие, като започнем с хранителни добавки и минем през бифосфонати и разбира се инжекционни препарати.

Разбрахме ще работите съвместно с единствения “ Виртуален център по Остеопороза“ за изграждането на специален физически режим за пациенти с „Остеопороза“ и „Остеопения“, може ли да ни разкажете повече?

-Това е дългогодишен проект, за който идеята дойде след една специализация във Великобритания и смятам, че ще бъде изключително полезен! Изпратихме физиотерапевти на специализации във Великобритания в специализарани центрове по остеопороза, където имаха възможност да усвоят упражнения специално създадени за пациенти с остеопороза. Тези упражнения ще бъдат провеждани както във вода, така и в специални тренировачни зали. Ще бъдат направени максимално достъпни за нашите пациенти и ще са на цената на потребителска такса! Идеята на тази кампания е запознаване на пациентите с заболяването ОСТЕОПОРОЗА и избягването на остепоротични фрактури.

Внимателно с упражненията при остеопороза от остеопороза.comУпражненията ще се провеждат от специалисти и под наблюдението на доктор, което е една уникална кампания на „Виртуален център по Остеопороза„. Тя е първа не само за България и за Бълканите!

Къде може да се направи записване за тази кампания?

 

Всеки които желае може да се запише на посочените телефони: 0878923199 или на

имейл: medpregledi@gmail.com

Д-р Георгиев, да ви помоля в края на този разговор за някакви препоръки относно профилактиката на остеопорозата и как да избегнем остеопоротични фрактури

Изключително важно е движението, за което адмирираме камбанията на „център по Остеопороза“. Балансираната и богата на Калции диета, също не е за пренебрегване и разбира се приема на хранителни добавки, но след след консултация със специалист! Предпазването от травма (падане) при пациенти с остеопороза е изключително важно, защото и незначителна травма може да доведе до остеопоротични фрактури. Движението стимулира процеса на изграждане на нова кост и по този начин намалява честотата на остеопоротични фрактури.

Подобни публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.