проф. Анна-Мария Борисова за остеопорозата

Digiqole Ad

Проф. Анна-Мария Борисова за остеопорозата

Най-сериозното предизвикателство пред българските ендокринолози, ревматолози и други специалисти, работещи по проблемите на остеопорозата, е как да бъдат обхванати и лекувани повече болни.

Според последни проучвания броят на жените в постменопауза с остеопороза на бедрената шийка е над 280 хиляди, а едва 3% се лекуват, посочва доц. Михаил Боянов , председател на Асоциацията по клинична дензитометрия.

В същото време по данни на СЗО заболяването е на четвърто място като причина за тежка инвалидност и смъртност  – след сърдечно- съдовите болести, рака и диабета. С нарастването на продължителността на живота в  развитите страни остеопорозата се превръща в тиха епидемия.

Тласък в разработването на средства срещу остеопорозата дава космическата медицина. Известно е  – една от причините полетите да са ограничени като продължителност е, че космонавтите губят от 0,2 до 2% от костната си маса всеки месец, посочва проф. Анна-Мария Борисова. След завръщането на Земята процесът на възстановяването на костната маса  е много дълъг и, за съжаление, непълен.

Това е причината американската компания „Амджен”, университетите в  Колорадо и Канзас да започнат съвместни експериментални проекти с  НАСА върху опитни животни. От 1990 год. компанията работи по създаването на нов препарат, който през миналата година бе лицензиран от Европейската агенция по лекарствата, а вече е и на българския пазар.

Медикаментът намалява статистически значимо риска от фрактури по целия скелет. Поставя се една подкожна инжекция на 6 месеца, като не се налага коригиране на дозата при бъбречна недостатъчност и възрастни пациенти.

 

Подобни публикации

2 Comments

  • Имам големи болки в дясното коляно Пих лекарства и мазах мехлеми изписани от личния лекар но не помагат От къде мога да закупя тази инжекция за да ми бъде поставена

    • Здравейте, не сме сигурни, че този медикамент е точно за вас.
      Трябва да посетите ортопед- травматолог за да се установи източника на болката.
      Ако сте от гр. София, ,моля да се обадите на 0878923199 за да Ви насочим.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.