Вредни навици за вашите кости

Digiqole Ad

Вредни навици за вашите кости (част 1)

Избягвайте тези тези вредни навици за вашите кости за да подобрите тяхното здраве и да избегнете последиците от развитието на остеопороза, а именно – костни счупвания.

Вредни навици за вашите кости

 

Вреден навик 1: Тютюнопушене

Доказано е че редовните пушачи имат значително по ниски нива на костна плътно и костна минерализация, според Американската асоциация по остеопороза. Това се дължи на факта, че катрана произвежда радикали, които са вредни не само за костите но и за цялото тяло. Също така тютюнопушенето води до загуба на специален клас клетки наречени остеобласти, който са отговорни за произвеждането на нова кост. По този начин костната продукция намалява, а костната резорбция се запазва, която води до намаляване на костната плътност. Тютюнопушенето, също така увеличава хормано на стреса наречен кортизол, което води от отслабване на костите и възпрепятства производството на хормона калцитонин (който помага за изграждането на кост). Всички тези негетивни промени допринасят значително за развитието на остеопороза или остеопения. 

Химикалите в цигарения дим водят до забавено срастване при костни счупвания чрез увреда на съдовете, които хранят костта. Също така чрез увеличаването на въглеродния диоксит в кръвта се затруднява транспортта на кислород в тялото, а той е изключително важен за изграждането на нова кост и за възстановяването на тъканите след травма.

Избягването на тези вредни навици за вашите кости може да Ви помогне за израждането на по здрави кости.

Избягването на тези вредни навици за вашите кости може да доведе до подобряване на костния метаболизъм и здравината на вашите кости. Чрез подобряване на метаблизма не само на костите, но и на цялото тяло ще увеличите приема и абсорбцията на полезни вечества от храносмилателната система. По този начин ще предпазите вашите тяло от последиците на остеопорозата, а именно от травми и счупвания.

Вижте още интересни статии на нашия сайт: www.остеопороза.com

Вижте още: Упражнения при остеопороза

Подобни публикации

1 Comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.