Ден първи- Съвети за остеопороза

Digiqole Ad

Първи практически съвет за остеопороза

 

Остеопорозата е заболяване, което се характеризира със слаби, порести кости, което се дължи на намаляване на костната минерализация.

Разнообразие от фактори, като: възраст, пол, раса, тип на вашето тяло, менструални данни и начин на живот се отразяват значително на костите.

Първата стъпка в предотвратяването на заболяването е вслушването в съвети за остеопороза и свързаните с нея фрактури на костите е да се определи дали сте изложени на риск. Различни физически характеристики и избора на начин на живот могат да допринесат за остеопорозата както при мъжете, така и при жените.

Рисковите фактори за остеопороза включват: (съвети за остеопороза)

Възраст: Тези над 65-годишна възраст са изложени на висок риск.
Пол:Жените са в много по-голям риск, загубата на костна плътност при жените е много по голяма и по- бърза в сравнение с мъжете. Това се дължи на менопаузата и промените  свързани с нея. Въпреки това, мъжете също са изложени на риск и представляват 20% от пациентите с остеопороза.
Семейна и лична история: Това включва фамилна анамнеза за остеопороза, история за фрактура/ счупвания, както и лична история на какъвто и да е вид фрактура на костите (след 40-годишна възраст).
Раса: Кавказките и азиатските жени са изложени на повишен риск.
Тип на тялото: По-голям риск са жените с малки, грацилни кости кости.

Менструалната история и менопаузата: Нормалната менопауза увеличава риска от остеопороза. Ранната менопауза или спирането на менструацията преди менопаузата увеличава риска двойно.
Начин на живот: Начините на живот, които увеличават риска от остеопороза, включват: дефицит на калций и / или витамин D; малко или никакво физическо натоварване; злоупотребата с алкохол; пушенето на цигари, прекомерната употреба на газирани напитки, също повишава риска от остеопороза.

Хронични заболявания и лекарства. Някои видове лекарства могат да увредят костите и да доведат до това, което се нарича „вторична остеопороза“. Този тип остеопороза се оценява при почти 50% от жените с пременопауза  и при 30% до 60% от мъжете с остеопороза. Също така, вторичната остеопороза може да причини допълнителна костна загуба при жени в постменопауза и по-възрастни мъже с първична остеопороза. В тази категория са включени някои медикаменти за лечение на ендокринни заболявания като хипертиреоидизъм, нарушения на костния мозък, колагенови нарушения, стомашно-чревни проблеми и гърчове. Използването на глюкокортикоиди (стероиди) за лечение на заболявания като астма, ревматоиден артрит и възпалително чревно заболяване, особено оралната форма на тези лекарства (при по-високи дози и за по-дълги периоди от време, напр. Повече от 2 месеца), може да бъде особено вредно за костен. Като се има предвид сериозната природа на заболяванията, които лекуват тези лекарства, не е препоръчително да се променя или спира приемането на тези лекарства, освен ако не се посъветва с лекар.

Тези практически съвети за остеопороза могат да Ви помогнат в превенцията и профилактиката на остеопорозата.

 

 

Възползвайте се от нашите ежедневни практически съвети за остеопороза. Бъдете здрави и информирани.

Подобни публикации

2 Comments

  • Все така да помагате на хората, както на мен

  • ох всичко е толкова сложно. добре, че има хора като вас да ни помагат.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.