Лечение на остеопороза

Digiqole Ad

                 НОВО БИОЛОГИЧНО СРЕДСТВО ЗА     ЛЕЧЕНИЕ НА ПОСТМЕНОПАУЗА ОСТЕОПОРОЗА

При лечение на постменопоузалната остеопороза широко приложение намират редица медикаменти като бифосфонати, естрогенни модулатори и др. които намаляват риска от поява на костни фрактури и подобряват качеството на живота на болните. Това лечение на остеопорозата има редица слабости като странични ефекти, сложни схеми на дозиране, схеми които системно болните немогат да спазват.

Денозумаб е сравнително нов медикамент за лечение на постменопоузална остеопороза. С този лечебен препарат е натрупан голям опит в Европа и Америка. Денозумаб е медикамент от съвременната група на биологичните лечебни средства за лечение на остеопороза. Той има изразено антирезобтивно действие върху костната маса. Денозумаб е човешко моноклонално антитяло и това е голямо негово предимство. То подтиска активността на остеокластите, клетки от системата редуцираща и рушаща минералната костната маса. Остеокластите са основен фактор за развитието на постменопаузалната остеопороза. Денозумаб има и друго полезно действие. Той активира клетките наричани остеобласти, които изграждат и възтановяват увредените костние структури.

Денозумаб се прилага чрез подкожни инжекции. Спринцовка има особена конструкция, което налага инжекцията да се поставя от компетентно лице. Апликациите се правят на всеки 6 месеца.

Денозумаб повишава костната минерална плътност на цялия костен скелет и по-специално на гръбначния стълб, тазобедрените стави и костите на ръцете. Денозумаб спира развитието на остеопороза и осигурява нарастване на костната минерална плътност на гръбначния стълб за една година с 3.0% до 6.7%, а за 2 години от 4.1% до 8.9%. В другите зони на скелета се установява нарастване на костната минерална плътност с подобен процент. При болни с остеопороза, неполучаващи активно лечение на 12 месец се установява намаляване на костната плътност в определена степен. При лечение на остеопороза с Денозумаб костната минерална плътност нараства най-бързо през първата година. Денозумаб предпазва от появата на костни фрактури на гръбначния стълб, тазобедрените кости и костите на крайниците. При проучване обхващащо 3000 жени от 60-90 години, част от които лекувани 3 години с Денузомаб и друга част нелекувани – плацебо група е установено, че броят на фрактурите при лекуваните е 3 пъти по малък от този на при нелекуваните.

Денузомаб се прилага също и при рак на гърдата, рак на простата и други ракови заболявания протичащи с остеопороза.

Денузомаб е показала много ниска честота на страничните, вредни лекарствени реакции, като тяхният брой е близък до този при плацебо групите. При лекувани с Денозумаб жени с постменопаузална остеопороза не наблюдавахме нито едно усложнение свързано с медикамента.

В заключение, при лечение на постменопаузална остеопороза Денозумаб подтиска и спират разрушаването на коста и възтановява нейната минерална плътност. Денозумаб повишава костната, механичната устойчивост и намалява значимо рискът от фрактури. Денозумаб се явява нова, обещаваща алтернатива при лечението на постменопаузална остеопороза. То се понася добре и е безопасно.

Виж още:

Първите признаци на остеопороза

Подобни публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.