Нов стандарт за скрининг на Остеопороза

Digiqole Ad

  Скрининг на остеопороза

скрининг на остеопорозаСтандарт за скрининг на остеопороза

Американската асоциациа по остеопороза отново излезе с ясни критерии за скрининг на остеопороза.

Остеопорозата е едно от най – значимите социални заболявания и оснвна причина за 95% от фрактурите при пациенти над 65 годишна възраст, затова този скрининг на остеопороза е от изключителна важност.

Последните тенденции и проучвания в Америката Академия по Остеопороза задават нови правила и тенденции както в лечението, така и в диагностиката/ скрининга на остеопороза. Американската асоциация по остеопороза твърди, че няма по точно изследване за скрининг от измерването на костната плънтност  на дисталната част на лъчевата кост, което се осъществява чрез pDEXA.

Какво същност представлява измерването на костна плътност?

BMD е вид тест, който измерва количеството на минерали във вашите кости и ги сравнява с предварително създадена норма. Приема се, че костната маса и минерализация е най – голяма в 25 годишна възраст. По този начин се поличава T score. След този период костната маса започва да намалява както при жените, така и при мъжете.

Дефиниция за ОСТЕОПОРОЗА според Световната Здравна Организация

Диагноза: Стойност:
Норма: Костна плътност 1 (+1 or −1).
Намаляване на костната маса (остеопения): Костна плътност между – 1,5 и -2,5.
Остеопороза: Остеопороза Костна плътност межди -2,5 и -3.
95% за получаване на остеопоротични фрактури: 95% за получаване на остеопоротични фрактури стойности над – 3T score.

Стойности на T-Score между +1 и -1 се приемат за нормална костна плътност. T-score между – 1,5 и -2,5 означават, че костната загуба е започнала. Състоянието се нарича остеопения. T-score по голям от -2,5 са остеопороза и се наблюдава значителна загуба на костна плътност.

Последен писък на техниката:

Американската асоциация по остеопороза препоръчва измерването на костната плътност да се извършва на КИТКАТА. Методът отново е на принципа на DEXA , но е локализиран в областта на китката. След серия от проучвания “Американската асоциация по остеопороза“ установява, че това е единствения 100% метод за диагноза. Те публикуват серия от проучвания, в които доказват твърденията си, част от които са фактът, че в тази анатомична област подкожните мазнини са изключително малко и процентът на разсейване на лъча от апарата е изключително нисък. По този начин няма загуба на предаваните лъчи от меките тъкани. Това се дължи на факта, че областта на китката е с най- нисък процент на покожни мазнини. По този начин процента на разсеяни лъчи е минимален. За жалост по наши данни към 2017 год в България няма такъв апарат.

Само през месец Април Център по Остеопороза че предоставя възможност за скрининг на остеопороза.

 

Има множество възможности за скрининг на остеопороза , но само измерването на костната плътност на радиуса гарантира 100% точност!  При използването на ултразвукова техника достоверността е между 80 и 92 % според апаратурата.

През 2018 год „Европейската асоциация по остеопороза“ за пръв пър изравнява стандартите с Американските си колеги. Това налага единен стандарт и методи на диагностика/ скрининг и лечение на остеопороза.

Източници:

Американска асоциациа по остеопороза

Европейска асоциациа по остеопороза

Pubmed

Виж още:

Първите признаци на остеопороза

 

Подобни публикации

2 Comments

  • Интересно. Има логика!

  • Минах на това изследване. Паднах се при д-р Георгиев, който беше много внимателен и подробен. Доволна съм. Даде ми материали за остеопорозата. Изключително много си говорихме за хранителни режими, физическо движение и лекарства. Отделя за всеки време. Като забележка мога да кажа, че имаше много хора, явно е бая търсен.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.