Първите признаци на остеопороза

Digiqole Ad

Първите признаци на остеопороза, за които да сме особено внимателни

По своята същност остеопороза е заболяване, харакетерно със загуба на костна тъкан. Въпреки че човешките кости се обновяват няколко пъти през целия живот, ако това тъканно количество е значително намаляло през годините, такова обновяване в един момент може и да не се осъществи. По този начин костите започват да се чупят при по-леки удари и травми. За съжаление,в началото заболяването остеопороза не е придружено с някакви конкретни болки или дискомфорт, поради което и неговото установяване е значително по-трудно в началните му стадии. Ето защо откриването на първите признаци на остеопороза е от особено значение. То позволява на дадения пациент да овладее положението максимално бързо, а от там и да се справи с по-сериозните последици на състоянието.

В този материал са поместени първите съществени признаци на медицинското заболяване остеопороза. Изключително важно е да сме особено внимателни за тях:

  1. Странни и нетипични болки в гърба. Те са нетипични поради факта, че нямат конкретен източник, с който пациентът да си ги обясни – например неправилна поза, нараняване, заседяване или тежко физическо натоварване.
  2. Внезапни счупвания, като при тях характерното е минимален удар или въздействие върху костта, но наличие на фрактура или друг вид травма. Обикновено, при такова счупване медиците сами достигат до извода, че е възможно наличието на остеопороза.
  3. Остра болка в гръдния кош или в краката, а понякога и в корема. Болката е рязка, често прилича на спазми и ако е в областта на корема изисква време на пациента да осъзнае, че тя не е гастроентологичен проблем, а намалена костна тъкан.
  4. Свиване на височината на прешлените, което както се досещате, може да се определи само от специалист и то при наличие на друг медицински проблем или симптом на остеопорозата.
  5. Постоянна умора и невъзможност за седене без усещане на дискомфорт в легнало положение.

Остеопороза е състояние, което засяга както жените и мъжете. То се засилва при наличие на тютюнопушене или злоупотреба с алкохола. Пациентите с поставена диагноза трябва да ги избягват, а освен това и да започнат лечение максимално бързо след установяване на проблема.

Подобни публикации

3 Comments

  • След като е установена остеопорозата какво следва.Дайте ми съвет

    • Здравейте, след поставяне на диагноза остеопороза се прави преценка за нужната терапия и периодите на изследване.

  • […] на остеопорозата може да намерите в статията „Първи признаци на остеопороза“. Информация за катарактата прочетете […]

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.