Стандарт за диагностика на Остеопороза

Digiqole Ad

Световен стандарт за диагностика 2 на Остеопороза

Стандарт за диагностика на Остеопороза:

Остеопорозата е едно от най – значимите социални заболявания, един от най- големите проблеми в световен мащаб. Познаването на основни понятия и причини за нейното развити и последици е от изключителна важност, защото това е първата крачка към превенцията и профилактиката.

Последните тенденции и проучвания в Америка задават нови правила и тенденции както в лечението, така и в диагностиката/ скрининг-а на остеопороза. Американската асоциация по остеопороза създава следните стандарти за поставянето на диалгозата остеопороза“.

Какво същност представлява измерването на костна плътност?

BMD е вид тест, който измерва количеството на минерали във вашите кости и ги сравнява с предварително създадена норма. Приема се, че костната маса и минерализация е най – голяма в 25 годишна възраст. По този начин се поличава T score. След този период костната маса започва да намалява както при жените, така и при мъжете.

Дефиниция за ОСТЕОПОРОЗА според Световната Здравна Организация

Диагноза: Стойност:
Норма: Костна плътност 1 (+1 or −1).
Намаляване на костната маса (остеопения): Костна плътност между – 1,5 и -2,5.
Остеопороза: Остеопороза Костна плътност межди -2,5 и -3.
95% за получаване на остеопоротични фрактури: 95% за получаване на остеопоротични фрактури стойности над – 3T score.

Стойности на T-Score между +1 и -1 се приемат за нормална костна плътност. T-score между – 1,5 и -2,5 означават, че костната загуба е започнала. Състоянието се нарича остеопения. T-score по голям от -2,5 са остеопороза и се наблюдава значителна загуба на костна плътност.

Последен писък на техниката:

Световен стандарт за диагностика на Остеопороза

Американската асоциация по остеопороза препоръчва измерването на костната плътност да се извършва на КИТКАТА. Методът отново е на принципа на DEXA , но е локализиран в областта на китката. След серия от проучвания “Американската асоциация по остеопороза“ установява, че това е единствения 100% метод за диагноза. Те публикуват серия от проучвания, в които доказват твърденията си, част от които са фактът че в тази анатомична област подкожните мазнини са изключително малко и процентът на разсейване на лъча от апарата е изключително нисък. По този начин няма загуба на предаваните лъчи от меките тъкани. За жалост по наши данни към 2017 год в България няма такъв апарат.

При интерес от ваша страна, Американската асоциация по остеопороза може да ни предостави апарат, свържете се с нас.

Подобни публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.