Витамин С предотвратява загубата на костна маса

Digiqole Ad

ВИТАМИН С - остеопороза.com

Витамин С предотватрява загубата на костна маса:

Вече повече от век медицинската наука знае, че витамин С е от съществено значение за предотвратяване на скорбут. Наскоро е доказано, че предотвратява влошаване на деликатните вътрешни ендотели на артериите, снабдяващи сърцето. По този начин, витамин С предотвратява кръвоносна дисфункция, която често води до сърдечен удар и сърдечно-съдови заболявания. През последните години има дебат за препоръчителната дневна доза витамин С и оптималното количество, необходимо, за да спре катастрофално заболяване.

Учени от Училището по Медицина „Маунт Синай“ са публикували резултати на изследване в списание PLoS ONE, демонстриращо за пръв път, че витамин С активно предпазва от остеопороза, заболяване, което засяга голям брой възрастни жени и мъже, при което костите стават крехки и са възможни фрактури. Те препоръчват дневна доза до сто милиграма. Водещият изследовател на проучването, д-р Mone Zaidi обяснява: „Това проучване има дълбоки последици за общественото здраве и си струва да се изследва за терапевтичния потенциал при хората“ Допълнителен прием на витамин С осигурява естествено лечение за тези, които са изложени на риск от остеопороза За провеждане на изследването, учените работещи с мишки, симулират образуване на костна тъкан по начин съвместим с човешката биология.

Работят с женски мишки с намалена костна плътност и ги сравняват с контролна група от здрави животни. Д-р Zaidi отбелязва: „Светът на медицината е запознат от известно време с това, че по-високият прием на витамин С се свързва с по-висока костна маса при хора … Това проучване показва, че големи дози витамин С активно стимулират образуването на костна тъкан за защита на скелета чрез индуциране на остеобласти или преждевременни костни клетки да се променят в зрели, минерализиращи специални клетки.

“ Мишките, показващи намалена костна плътност, са били разделени на две групи, едната от които е допълнена с големи дози витамин С в продължение на период от осем седмици, а втората не. След това учените измерват костната минерална плътност на лумбалните прешлени, бедрената кост и костите на пищяла и ги сравняват с животните, които не получават допълнителен витамин С. Изследователският екип открива, че мишките, които не получават добавки на витамин C са с много по-ниска костна минерална плътност (КМП) в сравнение с контролните групи. Животните, на които са давани добавки запазват нормална КМП, което ни показва, че витамин С предотвратява загуба на костна минерална плътност в тази група. Д-р Zaidi прави заключение: „По-нататъшни изследвания може да открият, че хранителните добавки могат да помогнат за предотвратяване на остеопороза при хората.“ Изследователите също така коментират, че витамин С може да осигури естествен метод за поддържане здравето на костите, без използването на скъпи и опасни фармацевтични продукти при много от остаряващите възрастни с риск от остеопороза.

Подобни публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.