Остеопороза и бременност

Digiqole Ad

Остеопороза и бременност:

Остеопороза свързана с бременността, е много рядко състояние, характеризиращо се с появата на фрактура по време на бременност или непоследствено след раждането. Въпреки относителната рядкост, това може да бъде опасно състояние, което причинява тежка болка в гърба, загуба на височина и инвалидност.

Традиционните лекарства за остеопороза като: калций , витамин D и бисфосфонат. Но по време на бременност част от тези лекарства може да са опасни и да доведат до натрупване в плода.

Остеопорозата е най-честата костна болест при хората. Характеризира се с ниска костна маса, влошаване на костната тъкан и разрушаване на костната архитектура, компрометирана костна сила и повишаване на риска от фрактури.

В последният период на бременност се повишава мобилизацията на калция и костната резорбция, а лактацията налага увеличение на приема на калций. Тези промени могат да доведат до остеопороза и фрактури при млади жени.

ОСТЕОПОРОЗА И БРЕМЕННОСТ 2 - Виртуален център по остеопороза

Снимката илюстрира остеопороза при 31-годишна жена , три месеца след като е родила. При физически преглед тя имаше дифузна болка в гърба. Рентгеновата снимка показва фрактура на 12 торакален прешлен. Костната минерална плътност (BMD), използваща двойна енергийна рентгенова абсорбциометрия, показва забележимо ниски Т-стойности при изследване на костна плътност. На пациентката бе препоръчана специална терапия.

Подобни публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.