Д-р Георгиев за Живота с Остеопороза

Digiqole Ad

ЖИВОТ С ОСТЕОПОРОЗА - Виртуален център по остеопороза

Д-р Росен Георгиев коментира, че

Остеопорозата е заболяване, при което и костите изтъняват и отслабват до такава степен, че те стават крехки и чупливи. Това се случва, когато костите губят минерали, като калций, по-бързо, отколкото тялото може да ги замени, което води до загуба на дебелина на костите (костна плътност или маса).

Симптоми при остеопороза:

Много често първият симптом при остеопороза е счупване на кост от незначителна травма.
Може да имате болки в гърба, които се дължат на промени в прешлените. Те са известни като микросчупвания или микрофрактури на гръбначния стълб и могат да причинят загуба на височина на прешлените.

Рискови фактори за развитие на остеопороза:

Съществуват различни фактори, които могат да ви изложат на риск за развитие на остеопороза. Тези рискови фактори включват:

  • Стероиди: Поемането на стероиди води до намаляване на количеството калций, абсорбирано от червата и увеличаване на загубата на калций през бъбреците. По този начин Калцият не се използва за образуването на нова кост.
  • Дефицит на естроген: Жените, които са имали ранна менопауза (преди 45-годишна възраст) или хистеректомия, при която единият или двата яйчника са били отстранени, са изложени на по-голям риск.
  • Липса на упражнения: Упражненията стимулират развитието на костите. Жените, които тренират префесионално , също са изложени на по-висок риск. Поради премени или спиране на менструалния цъкъл.
  • Лоша диета: хората, чиято диета не включва достатъчно калций, витамин D или които са с значително по-малко тегло, са изложени на по-голям риск от остеопороза.
  • Тютюнопушене: Тютюнът понижава нивото на естроген при жените и може да предизвика ранна менопауза. При мъжете тютюнопушенето понижава тестостероновата активност и това също може да отслаби костите.
  • Алкохол: пиенето на много алкохол намалява способността на клетките на вашето тяло да изграждат нова кост. Това също така увеличава риска от счупване на костта в резултат на падане.
  • Семейна история: Остеопорозата се предава наследствено. Това вероятно се дължи на факта, че има наследени фактори, които оказват влияние върху развитието на костите. Ако близък роднина страда от остеопороза, тогава рискът от фрактура е по-голям от нормалното и при вас. Все още не знаем дали генетичен дефект причинява остеопороза, въпреки че знаем, че хората с много рядко генетично заболяване, наречено остеогенеза, са по-склонни да развият остеопороза.

Подобни публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.