Правила за хранене срещу остеопороза

Digiqole Ad

Правила за хранене срещу остеопороза от Остеопороза.com

Правила за хранене срещо остеопороза:

Остеопорозата е заболяване, което засяга плътността на костите. Намалената плътност влияе на здравината им и води до склонност към фрактури. Въпреки че жените по-често страдат от остеопороза, мъжете също не са застраховани и развиват заболяването.

Представяме ви накратко 6-те правила за хранене срещу заболяването от книгата „Хранителен режим за борба с остеопорозата“ на Флоранс Пике.

1. Растителни мазнини – към кои да се стремим:

  • От раждането жизнената дейност на организма е съпътствана от възпалителни процеси, един от основните виновници за остаряването. Тези процеси преминават незабележимо, тъй като организмът успява да се справи и балансира състоянието си. В дългосрочен аспект обаче те го изтощават и стават причина за развитието на специфични заболявания, каквото е остеопорозата. При възпалителните процеси се стимулира производството на клетки, които разрушават костта. Този процес може да бъде възпрепятстван и контролиран с храната, която консумираме. От съществено значение е видът на мазнините.
  • Изключително важно е съотношението между омега-6 и омега-3 мастните киселини в храна. Превесът на първите над полезното съотношение 4:1, принуждава организма да синтезира възпаляващи вещества. За съжаление, в храненето ни преобладават именно омега-6 мазнините, които се намират в продукти като олио, маргарин, смесени масла, яйца, месо…
  • Това налага съзнателен прием на храни, съдържащи омега-3 мастни киселини. Такива са: мазни риби – скумрия, херинга, сардини, аншоа, сьомга, риба тон; растителни масло от рапица и лен, орехи.
  • Ейкозапентаноевата (ЕРА) и докозахексаноевата киселина (DHA), които са част от омега-3 имат важна роля за профилактика на остеопорозата. Съдържат се в рибеното масло и тлъстите риби. Те потискат образуването на цитокини – медиаторите на възпалението и подпомагат механизмите за изграждането на котите. Изследвания показват и че усилват действието на витамин D, усвояването на калция от стомаха и потискат загубата му от костите.

Съществуват и други омега мазнини – омега-9 се намират в зехтина, които също притежават противовъзпалително, но не толкова силно като на омега-3, действие.

2. Да си осигурим прием на витамин D и К

Витамин D подпомага усвояването на калций от червата и го прави по-достъпен за минерализацията на костите, пише в книгата си Флоранс Пике.

Витамин К също се намесва в изграждането на костите, като стимулира синтеза на остеокалцин – белтък, без който фиксирането на калция в костите ще е невъзможно.

Половин час излагане на слънце ни осигурява необходимото количество витамин D, който се синтезира от кожата ни. По проблемен период за задоволяване нуждите на организма са зимните месеци, и то по-скоро за най-малките деца. Витаминът тогава може да се набави и чрез консумация на мазна риба и млечни необезмаслени продукти. При децата недостигът се компенсира с прием на лекарствен препарат, изписан от личния педиатър.

Относно витамин К с най-високо значение за костите е витамин К2, който се намира в продукти от животински произход.

Витамин К по принцип се синтезира от бактерии, влизащи в състава на нормалната чревна флора.

Витамин К1 се съдържа най-вече в зелените листни зеленчуци, зеле и спанак.

По отношение на минерализацията, особено ефективно е съчетанието на витамин D и К, като най-добра е комбинацията от витамин D3 и К2.

3. „Да на калция, но внимавайте с млечните продукти!“

Книгата „Хранителен режим за борба с остеопорозата“ на издателство Колибри е една от малкото, която обяснява защо консумацията на млечни продукти, които знаем, че съдържат необходимия калций за здравината им, не допринася за запазване на добрата костна плътност.

Обяснението се крие в първото правило формулирано от авторката – млечните продукти имат подкиселяващо действие, а преобладаващият подкиселяващ характер на храните като краен резултат води до извличане на калциеви соли от костите.

Авторката сочи и някои други детайли защо не бива да се хапва повече от един млечен продукт на ден. Основният съвет, който дава, е да не се съсредоточаваме толкова в осигуряването на калций, тъй като спазването на първите пет правила осигуряват необходимото за предотвратяване състоянията на недостига му.

Подобни публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.