Остеопороза при мъжете

Digiqole Ad

ОСТЕОПОРОЗА ПРИ МЪЖЕТЕ от остеопороза.com

Остеопороза при мъжете:

Мислите, че остеопорозата е женска болест? Или че вие не сте изложени на риск? Запознайте се с фактите, за да избегнете счупвания на костите или по-лоши последствия от напредването на възрастта.

„Ако мъж падне и си счупи бедрената кост, при него рискът от усложнения е много по-голям, отколкото при една жена. Има опасност от смърт или от трайна инвалидност.“ – обяснява доктор Жизел Улф-Клейн от популярната здравна система Northwell Health.

Остеопорозата, само в САЩ, засяга около 2 милиона застаряващи мъже, а 13 милиона са с остеопения – първата стъпка към остеопорозата – или имат понижена плътност на костите. Д-р Клейн наскоро е провела изследване, резултатите от което показват, че мъжете рядко се изследват за остеопороза. Това означава, че и много лекари също не са наясно с ефекта на заболяването при мъжете.

За щастие има начини да избегнете остеопорозата или да живеете пълноценно, въпреки заболяването. Ето как:

  • Споделете. Кажете на личния си лекар, ако в семейството ви има история на заболяването. Не пропускайте да споменете, ако баща ви, чичо ви или дядо ви са претърпявали необяснени счупвания на костите. „Това е много важно, както и информацията за всякакви предишни фактури, които сте получавали.“ – обяснява специалистката. Освен това, трябва да кажете, ако сте вземали стероиди за астма или други състояния като дете или възрастен. Подобни лекарства могат да отслабят развитието на костите.
  • Подсилете костите си. Правете упражнения, в които участва цялата тежест на тялото, за да предотвратите остеопорозата. „Ходенето и тичането са много полезни дейности, при положение, че носите подходящи обувки, които не упражняват допълнителен стрес върху костите, ставите и сухожилията.“ – казва д-р Клейн, препоръчвайки вдигането на тежести, но без да се прекалява. Консултирайте се с лекар относно подходящите за вас упражнения.
  • Хранете се правилно. „Храненето е в основата на превенцията“. За да са по-здрави костите ви, приемайте повече калций и витамин D, например под формата на добавки. Мъжете доста по-рядко от жените се сещат да вземат подобни добавки. Преди да преминете към тази стъпка обаче, консултирайте се с лекар. „Дозите трябва да са индивидуални. Няма универсален стандарт за всички.“ – предупреждава д-р Клейн.
  • Носете подходящи обувки. Ако имате крехки кости, паданията могат да са много опасни. „Преди да се захванете с каквото и да е физическа активност, като ходене по пътеки, изкачване на планини, бягане и каквото и да е, преди всичко е много важно да носите подходящите за вас обувки, за да предотвратите падания и фрактури.“ Проверявайте подметките на обувките си, за да се уверите, че все още са здрави. Подменете ги или сменете токовете, ако е необходимо. Задължително трябва да разполагате с чифт обувки, на които можете да се доверите на 100%.

Подобни публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.