Преди и след остеопоротични фрактури 1 Част

Digiqole Ad

Преди и след остеопоротични фрактури от Остеопороза.com

Преди и след остеопоротични фрактури:

Ако страдате от остеопороза или сте изложени на риск от заболяването, бихте искали да поддържате костите си възможно най-здрави. Освен да следвате съветите на личния си лекар относно диетата и упражненията, трябва да знаете също, че някои лекарства се отразяват благоприятно върху костите, докато други имат опасни странични ефекти.

Лекарства, предписвани за обикновени и чести проблеми, като например стомашни киселини или депресия, могат да повлияят на здравето на костите ви.

„Това обаче съвсем не означава, че трябва да спрете да ги приемате.“ – обяснява д-р Харолд Розен, завеждащ отделение Превенция и лечения на остеопороза към израелския медицински център Бет в Бостън.

„Вместо това е важно да претеглите плюсовете и минусите: ползите от лекарството и ефекта му върху костите.“

Понякога ползите могат да надхвърлят рисковете. Или пък докторът ви може да ви предпише друго лекарство за поддържане на костите, за да неутрализира рисковете.

Кортикостероиди:

  • Този вид лекарства потушават възпаленията. Лекарите ги предписват за състояния като ревматоиден артрит, астма и язвен колит. Пример са кортизонът и преднизонът. Тези стероиди потискат образуването на костна маса и увеличават резорбцията на костите, което увеличава риска от фрактури.
  • Някои хора обаче се нуждаят от тези лекарства. Краткосрочните рискове от приемането им не са особено проблемни за повечето хора. Как приемате лекарствата също е от значение. Хапчетата и инжекциите са най-силни, но инхалациите и кремовете са по-безобидни.

Противоракови лекарства:

  • Ако сте имали рак на гърдата или вземате определени лекарства, които оказват ефект върху костите ви, личният ви лекар трябва да следи костната плътност и при нужда да ви предпише нещо за заздравяване на костите.
  • Някои пациенти с рак на гърдата вземат лекарства от вида на ароматазните инхибитори. Примери за такива са анастрозол, екземесфан, летрозол.
  • Тези лекарства са насочени към субстанция, която тялото произвежда, наречена ароматаза. Това понижава нивото на естроген, което от своя страна потиска хранещите се с хормона ракови клетки.
  • Това са добри новини, но ниското ниво на естроген може да се окаже лошо за костите ви, понеже естрогенът спира резорбцията. Затова лекарите често предписват на жените, приемащи ароматазни инхибитори, промяна в начина на живот, започване на упражнения, богата на калций и витамин D диета и добавки.

Вижте и Преди и след остеопоротични фрактури – Част 2

Подобни публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.