Преди и след остеопоротични фрактури 2

Digiqole Ad

ПРЕДИ И СЛЕД ОСТЕОПОРОТИЧНИ ФРАКТУРИ 2 Част

Преди и след остеопоротични фрактури 2 Част:

Продължава от Преди и след остеопоротични фрактури 1 Част.

Мъжете, които са се лекували от рак на простатата, понякога преминават антиандрогенна терапия. Примери за лекарства, предписвани в този случай включват бикалутамид, флутамид и нилутамид.

Тези лекарства блокират действието на тестостерона, обикновено забавяйки развитието на рака. Те обаче могат да понижат плътността на костите и да увеличат риска от фрактури, затова лекарите предписват промяна в начина на живот, започване на упражнения, спиране на пушенето, намаляване на кафето и приемане на добавки.

Антидепресанти:

 • Някои лекарства за депресия, известни като SSRI (селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина), също влияят на костите. Примери за такива лекарства са циталопрам, флуоксетин, параксетин, сетралин.
 • Това обаче не означава, че не трябва да ги вземате. Когато претеглите рисковете и ползите от тях, не трябва да забравяте, че и самата депресия се свързва с влошаване на костното здраве.
 • Повечето проучвания, изследващи ефектите на тези лекарства върху костите, обаче са открили, че те увеличават значително риска от фрактури. Винаги питайте личния си лекар дали ви предписва правилното лекарство и подходящата доза. Уверете се, че той е наясно със здравето на костите ви и го питайте от колко калций и витамин D се нуждаете.

ГЕРБ лекарства:

 • Ако страдате от гастроезофагеална рефлуксна болест, значи стомашната киселина навлиза в хранопровода ви. Може да вземате лекарства от вида инхибитори на протонната помпа, например езомепразол, лансопразол, омепразол.
 • Приемането на големи дози от тези лекарства продължително време може да увеличи риска от фрактури на бедрата, китките и гръбнака.
 • Друг тип лекарства, наречени H2 блокъри, регулират производството на стомашна киселина. Такива са циметидинът, фамотодинът и ранитидинът. Те са по-щядящи към костите.

Лекарства за диабет:

 • Много скорошни изследвания показват, че тиазолидиндионите оказват негативен ефект върху костите. Такива лекарства са пиоглитазонът и розиглитазонът.
 • Има и други видове лекарства за диабет, така че се консултирайте с лекаря си по този въпрос.

Лекарства за поддържане на костите.

 • Бифосфонатите са лекарства за остеопороза. Някои такива са алендронатът, ибандронатът, ризедронатът и золедронната киселина.
 • Някои изследвания свързват дългосрочното им приемане с повишен риск от редки фрактури на бедрената кост.
 • Ако някои, приемащ такива лекарства дълго време, е претърпял подобна фрактури, трябва да попита лекаря си за смяна на лекарството за остеопороза.

Сред алтернативите са деносумаб, ралоксифен, терипаратид и хормонна терапия.

Ако приемате бифосфонати повече от пет години, личният ви лекар трябва да ви прегледа, за да прецени дали да продължите или спрете приема им.

Хормонната терапия – с естроген или комбинация от естроген и прогестин – е предписвана за превенция и лечение на остеопороза. Лекарството Duaveee (естроген и базедоксифен) е ефективно срещу остеопороза при жени с висок риск, които вече са опитали друг тип лечение.

Изследвания са показали, че хормонната терапия увеличава риска от рак на гърдата, заболявания на сърцето и удар при някои жени. Макар тази терапия да е ефективна при запазването на костите и предотвратяването на фрактури, по принцип не се препоръчва за лечение на остеопороза, тъй като рисковете за здравето са повече от ползите.

Подобни публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.