Как да предотвратите фрактури при остеопороза

Digiqole Ad

Как да предотвратите фрактури ако страдате от остеопороза

Как да предотвратите фрактури, ако страдате от остеопороза:

  • Раздвижете се – редовните упражнения са чудесен начин да подобрите баланса и гъвкавостта си. Освен това помагат на костите да заякнат и да станат по-плътни. Това намалява шанса при падане или удар да си счупите нещо. Изберете някоя лека активност, като например йога или тай чи. Плуването и разтяганията също са подходящи. Вдигайте тежести, за да добиете повече сила.
  • Осветете добре – уверете се, че домът ви е добре осветен, за да не се препънете в тъмното. Сложете по-силни крушки или инсталирайте фотосензори, за да се светват лампите автоматично, когато влезете в стаята. Проверете дали пътят от спалнята до тоалетната е достатъчно светъл и използвайте нощни лампи вкъщи.
  • Носете подходящите обувки – изберете такива, които ви дават добра опора – например ниски обувки с гумени подметки, не кожени. Носете ги дори вкъщи. Не се разхождайте по чорапи, чехли или особено пък боси.
  • Подобрете банята и тоалетната – монтирайте лостове за захващане до тоалетната, ваната и душа. Поставете силиконови подложки на пода, за да не е толкова хлъзгав. Водата по пода може да ви подведе, затова не забравяйте да сложите подложки и във ваната или под душа. За още по-голяма сигурност използвайте стол, когато се къпете. Сложете обезопасителна рамка на тоалетната или повдигната седалка, за да се изправите по-лесно на крака.
  • Направете стълбите по-безопасни – стълбите вкъщи трябва да са много добре осветени. Монтирайте рампи за захващане от двете страни, които винаги да са на една ръка разстояние. Ако стълбите са хлъзгави, постелете килим.
  • Подменете мокетите и пътеките – заменете пътеките с такива с гумено покритие отдолу или им сложете силиконови подложки, за да не се пързалят. Уверете се, че мокетите и килимите са добре изпънати, особено по стълбите.
  • Разчистете – колкото по-малко неща са разхвърляни наоколо, толкова по-безопасно ще е в дома ви. Подредете и скрийте кабелите, особено там където вървите. Използвайте безжични устройства, когато е възможно. Също така не слагайте списания, растения и други предмети насред стаята.
  • Бъдете разумни при подреждането – дръжте най-често използваните неща на места, където можете да ги стигнете лесно. Не ги слагайте на рафтове, които са твърде високо или твърде ниско. Ако не можете да достигнете нещо, използвайте инструмент за захващане. Така е по-безопасно, отколкото да се качите на табуретка или стол.
  • Прегледайте очите и ушите си – ако не виждате или чувате добре, това може да повлияе на баланса ви. Използвайте слухов апарат, ако имате нужда от такъв. Уверете се, че контактните лещи или очилата ви са подходящи за зрението ви. Не носете бифокални очила, когато слизате или се качвате по стълбите, защото може да ви се завие свят.

Подобни публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.