Калцият като добавка

Digiqole Ad

Калцият като добавка - Виртуален център по остеопороза

Калцият като добавка.

В идеалният случай, бихме си набавяли всичкият необходим калций от храната, която ядем. Не само от обичайните заподозрени като млякото, сиренето и кашкавала, но и от сьомгата, сардините, броколите, зелето и зърнените закуски и сокове с добавени витамини. Това обаче рядко е така.

Проучванията показват, че повече от 1/3 от хората не получават достатъчно от минерала, който е основен при изграждането и поддържането на здрави кости. Той помага на мускулите да работят и на нервните клетки да предават сигнали между мозъка и други части на тялото.

Калциевите добавки подходящи ли са за вас?

Коя е подходящата доза?

Зависи колко получавате с храната си. Възрастните се нуждаят от около 1000 милиграма калций на ден, като това количество се покачва с напредване на възрастта. Жените над 50 и мъжете над 70 имат нужда от 1200 милиграма. Ако смятате, че имате нужда от добавки, посъветвайте се с лекар.

Колкото повече калций вземате наведнъж, толкова по-трудно организмът го усвоява. Целете се към 500 милиграма или по-малко. Може би е добре да вземате по малко с всяко хранене през деня, за да достигнете препоръчителното количество.

Тялото ви се освобождава от излишното количество калций чрез урината, което повишава риска от бъбречни камъни. Високите нива на минерала в кръвта водят до проблеми с бъбреците, както и до втвърдяване на кръвоносните съдове.

Калциев карбонат или калциев цитрат?

Калциевият карбонат е по-популярен от двата основни вида калциеви добавки. Трябва също така да хапвате нещо с него, за да го усвои по-добре тялото. Няма значение дали приемате калциев цитрат с или без храна.

Добавката може да съдържа повече калциев карбонат като съставка, отколкото друга такава с калциев цитрат, но двете да са еднакво ефективни. Когато сравнявате продукти, четете етикетите за съдържанието в една доза.

Странични ефекти и реакции:

Газове, подуване и запек са сред най-честите странични ефекти на калциевия карбонат. Това е още една причина да разделяте дозата си на няколко порции и да ги приемате с храна. Пиенето на повече течности също помага за избягване на тези симптоми.

Опитвате нов вид калциева добавка? Започнете с малка доза, например 200-300 милиграма дневно в продължение на седмица и я увеличавайте постепенно.

Калцият може да направи някои лекарства по-малко ефективни, така че говорете с лекар, ако вземате лекарства за остеопороза или антибиотици.

Някои антациди, лаксативи и стероиди могат да извлекат калция от тялото или да му попречат да го усвоява.

Връзката с витамин D:

Тялото се нуждае от витамин D, за да усвоява калция. Ако сте като повечето хора, значи не приемате достатъчно от витамина: 400-800 единици дневно за възрастни под 50 години и 800-1000 единици за по-възрастните. Това е причината повечето калциеви добавки да включват и витамин D.

Подобни публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.