DEXA скенерът

Digiqole Ad

DEXA скенерът | Виртуален център по остеопороза

DEXA скенерът:

Изследването на костната плътност, за да се провери колко здрави са костите, е единственият начин да знаете със сигурност дали страдате от остеопороза. Най-честото изследване, което правят лекарите, се нарича двойно енергийна рентгенова абсорбциометрия или така наречения DEXA скенер.

DEXA скенерът се фокусира върху две основни зони – бедрата и гръбнака. Ако те не могат да бъдат изследвани, скенерът може да се направи на предмишницата. Тези зони дават на лекаря добра представа за това дали сте изложени на висок риск от фрактури при други кости в тялото.

Какво прави DEXA скенерът?

Скенерът обикновено трае между 10 и 20 минути. Процедурата е безболезнена и количеството радиация, което получавате от рентгена е минимално. За разлика от някои други изследвания, като например ЯМР, няма нужда да лягате в затворена машина. Вместо това лягате на открита рентгенова маса и се опитвате да не мърдате, докато скенерът преминава над тялото ви. Когато процедурата приключи, можете да се приберете вкъщи.

DEXA скенерът е машина, която произвежда два рентгенови лъча. Единият е високоенергиен, а другият – нискоенергиен. Скенерът изследва количеството рентгенови лъчи, които преминават през костта, а това зависи от плътността й. На базата на разликата между двата лъча, лекарят може да измери плътността на костите.

Резултатите от DEXA скенера:

Резултатът представлява така наречената T-оценка. Тя показва колко са плътни костите в сравнение с тези на един здрав 30-годишен човек. Колкото по-нисък е резултатът, толкова по-крехки са костите.

  • -1.0 и нагоре = нормална плътност.
  • -1.0 до -2.5 = ниска плътност (остеопения).
  • -2.5 и надолу = остеопороза.

Понякога лекарите дават друг резултат – Z-оценка. Тя сравнява плътността на костите с тази на човек на вашата въраст и с вашето телосложение.

Кой трябва да си прави DEXA скенер?

Препоръчително е такъв скенер да си правят жени на 65 години и повече, както и жени на 60 години и повече, при които имат по-висок риск от фрактури.

Говорете с лекаря си относно това дали това изследване е подходящо за вас.

Подобни публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.