Остеопения: последната крачка преди остеопорозата

Digiqole Ad

Остеопения: последната крачка преди остеопорозата

Остеопения: последната крачка преди остеопорозата.

Ако страдате от загуба на костна маса, но не достатъчно за диагноза остеопороза, тогава имате остеопения. Също като при остеопорозата, при нея няма физически симптоми. Остеопенията може да премине в остеопороза, но с промени в диетата и упражнения можете да забавите загубата на костна маса. Лекарят ви трябва да прецени дали имате нужда от лекарства.

Може ли да бъде обърната остеопенията и остеопорозата?

Повечето лекарства за остеопороза намаляват загубата на костна маса или леко повишават плътността на костите.

Множество медикаменти помага за изграждането на кост, но изисква ежедневни инжекции и може да бъде използван само две години, заради риска от странични ефекти. Все пак има надежда за лек на остеопенията и остеопорозата. Нови изследвания върху животни показват, че експериментално лекарство, което блокира синтезирането на серотонина в червата може да стимулира изграждането на костите и да обърне загубата на костна маса.

Какво да направим за да избегнем състояния, като остеопения и остеопороза.

Грижете се за костите през младостта си, като придобиете здравословните навици като дете или тийнейджър. Младите хора могат да се грижат за костите си като консумират богати на калций храни и редовни упражнения. Ето препоръчителният дневен прием на калций според възрастта:

  • Под 1 година: 200-260мг.
  • 1-3 години: 700мг.
  • 4-8 години: 1000мг.
  • 9-18 години: 1300мг.
  • 19-50 години: 1000мг.
  • 51-70 мъже: 1000мг.
  • 51+ жени: 1200мг.
  • 71+ години: 1200мг.
  • До 30-годишна възраст, една жена вече е изградила 98% от пиковата си костна маса.

Предотвратяване на падания.

Избягването на фрактури е основна стъпка за опазване на костите, независимо дали страдате от остеопороза или не. За да избегнете падане, което може да доведе до фрактура, избягвайте разхвърлянето вкъщи и се уверете, че мокетите са изпънати, а килимите не се пързалят. Разчистете пречещите на пътя ви кабели. Носете здрави обувки с гумени подметки за по-добро сцепление.

Никога не е твърде късно.

Много хора не разбират, че губят костна маса докато не остареят. Но никога не е късно да увеличите приема на калций до препоръчителните нива и да започнете редовни упражнения. Активности, като йога например, могат да подобрят баланса, а това намалява риска от опасни падания.

Животът с остеопороза.

Не е задължително остеопорозата да повлияе негативно на живота ви. Застоелият начин на живот и неподвижността влошават здравето на костите. Излезте навън и ходете, наслаждавайте се на леки физически активности. Помолете за помощ, когато носите нещо тежко и използвайте бастун, ако имате нужда от допълнителна стабилност.

Подобни публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.