Лечение на остеопороза

Digiqole Ad

Лечение на остеопороза от портал за остеопороза

Лечение на остеопороза.

При Лечение на остеопороза трябва да включвам промяна както в начина на живот, така и прием на медикаменти. Те намаляват загубата на костна маса и риска от фактури, като дори може да помогнат за по-голяма плътност на костите. Приемани орално, тези лекарства обаче може да причинят стомашно-чревни проблеми като язви, стомашни киселини и гадене. Бифосфонатите под форма на инжекции, прилагани от един до четири пъти в годината, могат да причинят подобни на грипни симптоми.

Хормонално лечение на остеопороза.

Хормонната терапия, някога използвана широко за симптомите на менопаузата, е опция за лекуване на остеопороза при жени, проявяващи тези симптоми, но се използва по-рядко от лекарствата поради риска от рак, кръвни съсиреци, заболявания на сърцето и удар. Евиста не е хормон, но може да даде подобни подсилващи костите ефекти като естрогена, само че без риска от рак. Форте, синтетичен хормон, изисква ежедневни инжекции и всъщност води до натрупването на костна маса. При употребата ми може да се проявят схващания в краката и замаяност.

Лечения на остеопороза чрез Биологическа алтернатива.

Пролиа е произвеждано в лаборатория антитяло, което забавя разграждането на костта. Приемано под формата на инжекции два пъти в годината, лекарството е подходящо за жени в менопауза, при които риска от фрактури е по-голям и не им понасят другите варианти за лечение на остеопороза. Страничните ефекти включват болки в гърба, мускулите и костите, повишен риск от инфекции и понижени нива на калций.

Заздравяващи костите храни.

Промяната в хранителнитенавици е задължително при лечение на остеопороза.

Храните, богати на калций, помагат на костите, независимо от възрастта ви. Имате нужда от еквивалента на около 3 и половина чаши мляко на ден. Рибата от рода на сьомга, риба тон и херинга също съдържа витамин D, който помага за усвояването на калция. Зелените листни зеленчуци пък предоставят магнезий, който поддържа костите здрави. На пазара има и много храни и напитки, които са обогатени с калций и витамин D.

Вредни за костите храни.

Има храни, които лишават тялото от калций. Например солените храни. Повечето хора приемат много повече натрий от необходимото. Кофеинът пък пречи на способността на тялото да усвоява калция, но ефектът е минимален, стига да не пиете по повече от 3 кафета на ден. Прекомерната консумация на алкохол води до загуба на костна маса.

Кои храни са най-богати на калций?

Една чаша обогатено с витамин D прясно мляко е един от най-добрите начини да получите необходимия за деня калций. Други млечни продукти предоставят различно количество от минерала. Киселото мляко и сиренето са по- добър избор от сладоледа или замразения йогурт. Сардините и сьомгата също са добри източници. Храните с добавки, като зърнените закуски и портокаловия сок, предоставят много калций на тялото.

Добавки за здрави кости.

Момчетата на възраст между 9 и 13 години, момичетата между 9 и 18 години, жените над 50-годишна възраст и мъжете над 70 трябва да приемат повече калций от това, което получават с диетата си. Предлагат се два основни вида калциеви добавки: калциев карбонат и калциев цитрат, които са еднакво ефективни. Разделянето на дозата – половин сутрин и половин по-късно през деня – подобрява усвояването от организма. Консултирайте се с лекар за максималното количество калций, което можете да приемате. Прекаляването може да доведе до образуването на
бъбречни камъни, или спиране на растежа при децата. Адекватната доза витамин D подпомага усвояването на калция.

Изграждане на здрави кости с упражнения.

Упражненията от рода на ходене, тичане, тенис и други дейности, при които движите цялата тежест на тялото, помагат за изграждането и поддържането на здрави кости. Използването на малки тежести при различни физически активности е благоприятно за костите. Изследванията показват, че жените, които ходят по километър и половина на ден, получават 4 до 7 години повече костен резерв.

Подобни публикации

1 Comment

  • На мен много ми помогна таблицата с храни от др Георгиев.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.