Рискови фактори за развитие на остеопороза

Digiqole Ad

Рискови фактори за развитие на остеопороза от Остеопороза.com

Рискови фактори за развитие на остеопороза.

Какво е остеопороза? Част 2.

Всеки ли може да страда от остеопороза?

Рискови фактори за развитие на остеопороза биват контролирани и не контролирани.Загубата на костна маса е естествена част от стареенето, но не всеки губи толкова, че да развие остеопороза. Колкото по-възрастни сте обаче, толкова по-голям е шанса това да се случи. По принцип, костите при жените са по-крехки и плътността им рязко намалява след менопаузата, така че не е изненадващо, че от остеопороза страдат повече жените.

Рискови фактори за развитие на остеопороза, които не можете да контролирате.

При слабите жени рискът от остеопороза е по-висок. Наследствеността също играе роля, както и расата. Заболяването се среща по-често при белите и азиатците, а по-рядко при афроамериканците. Някои други заболявания, като например диабет тип 1, ревматоиден артрит, възпалителни болести на червата и хормонален дисбаланс, също се свързват със загубата на костна маса.

Рискови фактори за развитие на остеопороза, които можете да контролирате.

Пушенето, застоелият начин на живот и бедната на калций и витамин D диета увеличават риска от остеопороза.

Прекомерната консумация на алкохол също се свързва със загуба на костна маса и увеличен риск от фрактури. Кортикостероидите и противовъзпалителните лекарства за третиране на астма и други състояния допълнително увеличават риска.

Хранителните разстройства (анорексия или булимия) също влошават здравето на костите. Също така липсава на богата на калции храни може да е една от причините за развитие на остеопороза.

Мъжете страдат ли от остеопороза?

Остеопорозата е много по-често срещана при жените, но риск има и за мъжете. Всъщност около 25% от мъжете на възраст над 50 години получават фрактури, свързани с остеопорозата. Заболяването може да остане недиагностицирано, защото често е смятано за „женско“ и мъжете отказват да се изследват. За това с цел профилактика и превенция на фрактури при мъжете е редно ведъж годишно да се извършва скринингово изследване за остеопориза.

Продължава от:

Какво е остеопороза? Част 1.

Подобни публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.