Какво е остеопороза

Digiqole Ad

Какво е остеопороза - 1 част от остеопороза.com

Какво е остеопороза?

Какво е остеопороза думата остеопороза идва от гръцки и означава „порести кости“. Костите ни са най-здрави, когато сме на около 30 годишна възраст, след което започват да губят плътността си. Повече от 10 милиона американци страдат от остеопороза. Остеопороза е прогресиращо метаболично заболяване на скелета, характеризиращо се със значителна загуба на костна маса и увеличен риск от фрактури. Около половината от жените над 50 претърпяват счупвания на костите в следствие на остеопороза.

Симптоми на остеопорозата.

Може дори да не разберете, че страдате от остеопороза, докато не си счупите някоя кост или не получите видимо изменение в стойката. Всъщност може да загубите значителна костна маса абсолютно незабелязано. Болката в гърба, причинена от промени в гръбначните прешлени, може да е първият признак, че има нещо нередно.

Остеопороза и фрактурите.

Остеопорозата е причина за 1.5 милиона фактури всяка година. Гръбначните такива са най-честите – микро фрактури, които водят до вбиване на прешлените и промяна на формата на гръбнака.

Бедрените фрактури могат да причинят трайна инвалидизация и дори да увеличат риска от смърт. Фрактурите на китките, таза и други кости също са чести при страдащите от остеопороза.

Какви са причините за остеопорозата?

Костите ни постоянно се регенерират. Те са съставени от колаген – протеин, които предоставя основната структура – и калциев фосфат – минерал, който прави костта твърда и здрава. С напредване на възрастта, започваме да губим повече кост, отколкото произвеждаме. Най-голямата промяна в костната плътност при жените идва от 5 до 7 години след менопаузата.

Всеки ли може да страда от остеопороза?

Загубата на костна маса е естествена част от стареенето, но не всеки губи толкова, че да развие остеопороза. Колкото по-възрастни сте обаче, толкова по-голям е шанса това да се случи. По принцип, костите при жените са по-крехки и плътността им рязко намалява след менопаузата, така че не е изненадващо, че от остеопороза страдат повече жените.

Рискови фактори, които не можете да контролирате.

При слабите жени рискът от остеопороза е по-висок. Наследствеността също играе роля, както и расата. Заболяването се среща по-често при белите и азиатците, а по-рядко при афроамериканците. Някои други заболявания, като например диабет тип 1, ревматоиден артрит, възпалителни болести на червата и хормонален дисбаланс, също се свързват със загубата на костна маса.

Продължение част 2.

Подобни публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.