Тел. 0878 923199

за консултации

Ден първи- Съвети за остеопороза

Първи практически съвет за остеопороза

 

Остеопорозата е заболяване, което се характеризира със слаби, порести кости, което се дължи на намаляване на костната минерализация.

Разнообразие от фактори, като: възраст, пол, раса, тип на вашето тяло, менструални данни и начин на живот се отразяват значително на костите.

Първата стъпка в предотвратяването на заболяването е вслушването в съвети за остеопороза и свързаните с нея фрактури на костите е да се определи дали сте изложени на риск. Различни физически характеристики и избора на начин на живот могат да допринесат за остеопорозата както при мъжете, така и при жените.

Рисковите фактори за остеопороза включват: (съвети за остеопороза)

Възраст: Тези над 65-годишна възраст са изложени на висок риск.
Пол:Жените са в много по-голям риск, загубата на костна плътност при жените е много по голяма и по- бърза в сравнение с мъжете. Това се дължи на менопаузата и промените  свързани с нея. Въпреки това, мъжете също са изложени на риск и представляват 20% от пациентите с остеопороза.
Семейна и лична история: Това включва фамилна анамнеза за остеопороза, история за фрактура/ счупвания, както и лична история на какъвто и да е вид фрактура на костите (след 40-годишна възраст).
Раса: Кавказките и азиатските жени са изложени на повишен риск.
Тип на тялото: По-голям риск са жените с малки, грацилни кости кости.

Менструалната история и менопаузата: Нормалната менопауза увеличава риска от остеопороза. Ранната менопауза или спирането на менструацията преди менопаузата увеличава риска двойно.
Начин на живот: Начините на живот, които увеличават риска от остеопороза, включват: дефицит на калций и / или витамин D; малко или никакво физическо натоварване; злоупотребата с алкохол; пушенето на цигари, прекомерната употреба на газирани напитки, също повишава риска от остеопороза.

Хронични заболявания и лекарства. Някои видове лекарства могат да увредят костите и да доведат до това, което се нарича „вторична остеопороза“. Този тип остеопороза се оценява при почти 50% от жените с пременопауза  и при 30% до 60% от мъжете с остеопороза. Също така, вторичната остеопороза може да причини допълнителна костна загуба при жени в постменопауза и по-възрастни мъже с първична остеопороза. В тази категория са включени някои медикаменти за лечение на ендокринни заболявания като хипертиреоидизъм, нарушения на костния мозък, колагенови нарушения, стомашно-чревни проблеми и гърчове. Използването на глюкокортикоиди (стероиди) за лечение на заболявания като астма, ревматоиден артрит и възпалително чревно заболяване, особено оралната форма на тези лекарства (при по-високи дози и за по-дълги периоди от време, напр. Повече от 2 месеца), може да бъде особено вредно за костен. Като се има предвид сериозната природа на заболяванията, които лекуват тези лекарства, не е препоръчително да се променя или спира приемането на тези лекарства, освен ако не се посъветва с лекар.

Тези практически съвети за остеопороза могат да Ви помогнат в превенцията и профилактиката на остеопорозата.

 

 

Възползвайте се от нашите ежедневни практически съвети за остеопороза. Бъдете здрави и информирани.

Discussions:

2 comments

Коментирайте

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Абонирай се

Въведете имейл

Съветване за спазване на мерките за контрол на COVID - 19 ! Останете у дома!

Съвети за лична хигиена: тук