Тел. 0878 923199

за консултации

Риск от атипични бедрени фрактури по време и след употреба на бифосфонати

Публикувано в Статии за остеопороза

Бифосфонатите предотвратяват фрактури при жени под 80-годишна възраст диагностицирани с остеопороза, сочат резултати от проведените тестове.

След серия от проучвания се откри силна връзка между използването на бифосфонати и атипичните фрактури при пациенти над 60 годишна възраст. Анализът на данните включва периода от 2008 до 2017 година. В прочучването са взети под внимание: рискови фактори, пол, типът/ видът  бифосфонат и времето на приемане.

Разгледахме рентгенови снимки на 5342 жени и мъже (97% от пациентите за периода), на възраст над 55 години с фрактура на бедрената кост и открихме 172 случая на атипични фрактури (според критериите на Американското дружество за изследване на костите и минералите).

При анализите се оказа, че рискът от атипични фрактури при употребата на бифосфонати е 55.2  пациента (при 95 доверителен интервал и вероятност между 38.8 и 78.7) при жените и 54.1пациента  (при 95 доверителен интервал и възможност между 15.2 и 192.3) при мъжете. Въпреки това, абсолютният риск е три пъти по-висок при жените, отколкото при мъжете, когато се употребяват бифосфонати. Сравнено с мъжете, при жените рискът е 3.1. В сравнение с ризедронатните пациенти, алендронатните са имали риск от 1.9 (при 95% доверителен интервал и възможност между 1.1 и 3.3), което може да е свързано с по-високия антирезорбивен ефект на алендронатите при препоръчителните дози.

 Рискът от атипични фрактури сред жените се увеличава прогресивно с времето на употреба на бифосфонати и относителният риск след поне 4 години достига 126.0 (при 95% доверителен интервал и възможност от 55.1 до 288.1), а годишният абсолютен риск е 11 фрактури (при 95% доверителен интервал и възможност от 7 до 14) за 10 000 души.

В този случай, краткосрочният прием показва повишен риск от атипични фрактури. Съотношението на многомерно-коригираните коефициенти от 4 до 5 години употреба е било 100 пъти по-високо, отколкото при неупотребяващите. За всяка година от последната употреба, рискът е бил със 70% по-малък. При многомерно-коригираните анализи, жените сравнени с мъжете са имали риск от атипична фрактура от 3,6 (при 95% доверителен интервал и възможност от 2.5 до 5.3). Хората, които ползват бифосфонати, също така често са използвали глюкокортикостероиди и инхибитори на протонната помпа, но те не са променили риска от атипични фрактури.

Има дългосрочно натрупване на бифосфонат в скелета, но постоянната употреба е доминиращ рисков фактор за тези редки фрактури. Оралните бифосфонати могат да причинят по-големи вреди, отколкото ползи, ако се дават на пациенти без съществени симптоми.

Д-р Росен Георгиев

Коментирайте

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Абонирай се

Въведете имейл

Съветване за спазване на мерките за контрол на COVID - 19 ! Останете у дома!

Съвети за лична хигиена: тук