Тел. 0878 923199

за консултации

Първите признаци на остеопороза

Публикувано в Статии за остеопороза

Първите признаци на остеопороза, за които да сме особено внимателни

По своята същност остеопороза е заболяване, харакетерно със загуба на костна тъкан. Въпреки че човешките кости се обновяват няколко пъти през целия живот, ако това тъканно количество е значително намаляло през годините, такова обновяване в един момент може и да не се осъществи. По този начин костите започват да се чупят при по-леки удари и травми. За съжаление,в началото заболяването остеопороза не е придружено с някакви конкретни болки или дискомфорт, поради което и неговото установяване е значително по-трудно в началните му стадии. Ето защо откриването на първите признаци на остеопороза е от особено значение. То позволява на дадения пациент да овладее положението максимално бързо, а от там и да се справи с по-сериозните последици на състоянието.

В този материал са поместени първите съществени признаци на медицинското заболяване остеопороза. Изключително важно е да сме особено внимателни за тях:

  1. Странни и нетипични болки в гърба. Те са нетипични поради факта, че нямат конкретен източник, с който пациентът да си ги обясни – например неправилна поза, нараняване, заседяване или тежко физическо натоварване.
  2. Внезапни счупвания, като при тях характерното е минимален удар или въздействие върху костта, но наличие на фрактура или друг вид травма. Обикновено, при такова счупване медиците сами достигат до извода, че е възможно наличието на остеопороза.
  3. Остра болка в гръдния кош или в краката, а понякога и в корема. Болката е рязка, често прилича на спазми и ако е в областта на корема изисква време на пациента да осъзнае, че тя не е гастроентологичен проблем, а намалена костна тъкан.
  4. Свиване на височината на прешлените, което както се досещате, може да се определи само от специалист и то при наличие на друг медицински проблем или симптом на остеопорозата.
  5. Постоянна умора и невъзможност за седене без усещане на дискомфорт в легнало положение.

Остеопороза е състояние, което засяга както жените и мъжете. То се засилва при наличие на тютюнопушене или злоупотреба с алкохола. Пациентите с поставена диагноза трябва да ги избягват, а освен това и да започнат лечение максимално бързо след установяване на проблема.

Discussions:

3 comments

Коментирайте

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Абонирай се

Въведете имейл

Съветване за спазване на мерките за контрол на COVID - 19 ! Останете у дома!

Съвети за лична хигиена: тук