Тел. 0878 923199

за консултации

проф. Анна-Мария Борисова за остеопорозата

Публикувано в Статии за остеопороза

Етикети:

Проф. Анна-Мария Борисова за остеопорозата

Най-сериозното предизвикателство пред българските ендокринолози, ревматолози и други специалисти, работещи по проблемите на остеопорозата, е как да бъдат обхванати и лекувани повече болни.

Според последни проучвания броят на жените в постменопауза с остеопороза на бедрената шийка е над 280 хиляди, а едва 3% се лекуват, посочва доц. Михаил Боянов , председател на Асоциацията по клинична дензитометрия.

В същото време по данни на СЗО заболяването е на четвърто място като причина за тежка инвалидност и смъртност  – след сърдечно- съдовите болести, рака и диабета. С нарастването на продължителността на живота в  развитите страни остеопорозата се превръща в тиха епидемия.

Тласък в разработването на средства срещу остеопорозата дава космическата медицина. Известно е  – една от причините полетите да са ограничени като продължителност е, че космонавтите губят от 0,2 до 2% от костната си маса всеки месец, посочва проф. Анна-Мария Борисова. След завръщането на Земята процесът на възстановяването на костната маса  е много дълъг и, за съжаление, непълен.

Това е причината американската компания „Амджен”, университетите в  Колорадо и Канзас да започнат съвместни експериментални проекти с  НАСА върху опитни животни. От 1990 год. компанията работи по създаването на нов препарат, който през миналата година бе лицензиран от Европейската агенция по лекарствата, а вече е и на българския пазар.

Медикаментът намалява статистически значимо риска от фрактури по целия скелет. Поставя се една подкожна инжекция на 6 месеца, като не се налага коригиране на дозата при бъбречна недостатъчност и възрастни пациенти.

 

Discussions:

2 comments
 • Милка Тодорова каза:

  Имам големи болки в дясното коляно Пих лекарства и мазах мехлеми изписани от личния лекар но не помагат От къде мога да закупя тази инжекция за да ми бъде поставена

  • admin каза:

   Здравейте, не сме сигурни, че този медикамент е точно за вас.
   Трябва да посетите ортопед- травматолог за да се установи източника на болката.
   Ако сте от гр. София, ,моля да се обадите на 0878923199 за да Ви насочим.

Коментирайте

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.