Тел. 0878 923199

за консултации

Остеопоротични фрактури – Интервю с д-р Росен Георгиев

Д-р Георгиев, в началото накратко ви моля да обясните какво представлява заболяването ОСТЕОПОРОЗА и как се стига до остеопоротични фрактури?

– Остеопорозата е заболяване на костите, при което е намалена костната плътност, с което се нарушава и костната микроструктура.

Костите са твърди органи с различна форма и големина. Те имат много функции:

  • предпазват вътрешни органи от нараняване;
  • участват в движението на тялото;
    в тях се съдържат минерали (калций и фосфор), които при нужда се освобождават в кръвта;
    в костта е разположен и костният мозък, произвеждащ кръвните клетки и т.н.
    Костта е изградена от минерали (хидроксиапатит), които им придават твърдост и плътност, от органична част (основно колаген) и клетки. За да се поддържа здравината на костта, тя непрекъснато подменя износените си съставни части (ремоделиране). В резултат на ежедневната ни дейност костите се увреждат. На места на микрофрактури или деформация се активират процесите на резорбиране на костта. След като се отстрани увредената структура, започва по-бавният процес на формирането на нова кост. При млади хора процесите на формирането на нова кост са по-активни, затова до 30-35-годишна възраст се увеличава постепенно костната плътност. След това скоростта на резорбцията изпреварва тази на образуване и костната плътност бавно намалява. След отпадане на яйчниковата функция с настъпването на менопаузата, костните загуби се увеличават. Това може да доведе до остеопороза.

Остеопорозата е често заболяване. С възрастта се увеличава честотата й, но също така се увеличава и рискът от падане и това води до по-голям риск от фрактури. Една от всеки три жени на възраст над 50 години ще има остеопорозна фрактура, както и един на всеки пет мъже.

Остеопорозните фрактури се реализират при леки травми или даже без падане. Типични са фрактури на китката, прешлените и бедрената кост. 

Колко често трябва пациентите да правят скрининг за остеопороза?

– Съветваме нашите пациенти един път годишно да минават на скрининг за остеопороза. Превенцията и профилактиката в ключова в лечението на остеопорозата , а и не само за нея. Когато се хранат навреме костните промени ние докторите имаме огромни опции за действие, като започнем с хранителни добавки и минем през бифосфонати и разбира се инжекционни препарати.

Разбрахме ще работите съвместно с единствения “ Виртуален център по Остеопороза“ за изграждането на специален физически режим за пациенти с „Остеопороза“ и „Остеопения“, може ли да ни разкажете повече?

-Това е дългогодишен проект, за който идеята дойде след една специализация във Великобритания и смятам, че ще бъде изключително полезен! Изпратихме физиотерапевти на специализации във Великобритания в специализарани центрове по остеопороза, където имаха възможност да усвоят упражнения специално създадени за пациенти с остеопороза. Тези упражнения ще бъдат провеждани както във вода, така и в специални тренировачни зали. Ще бъдат направени максимално достъпни за нашите пациенти и ще са на цената на потребителска такса! Идеята на тази кампания е запознаване на пациентите с заболяването ОСТЕОПОРОЗА и избягването на остепоротични фрактури.

Внимателно с упражненията при остеопороза от остеопороза.comУпражненията ще се провеждат от специалисти и под наблюдението на доктор, което е една уникална кампания на „Виртуален център по Остеопороза„. Тя е първа не само за България и за Бълканите!

Къде може да се направи записване за тази кампания?

 

Всеки които желае може да се запише на посочените телефони: 0878923199 или на

имейл: medpregledi@gmail.com

Д-р Георгиев, да ви помоля в края на този разговор за някакви препоръки относно профилактиката на остеопорозата и как да избегнем остеопоротични фрактури

Изключително важно е движението, за което адмирираме камбанията на „център по Остеопороза“. Балансираната и богата на Калции диета, също не е за пренебрегване и разбира се приема на хранителни добавки, но след след консултация със специалист! Предпазването от травма (падане) при пациенти с остеопороза е изключително важно, защото и незначителна травма може да доведе до остеопоротични фрактури. Движението стимулира процеса на изграждане на нова кост и по този начин намалява честотата на остеопоротични фрактури.

Коментирайте

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Съветване за спазване на мерките за контрол на COVID - 19 ! Останете у дома!

Съвети за лична хигиена: тук